Köztér
A jégkármérséklés és a csapadék
2022. September 19.
Statisztikai adatokkal is cáfolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága, hogy a jégkármérséklő rendszer, a Jéger működése aszályt okozna.

Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e közt a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai 10 napig voltak bekapcsolva. A megyében lévő 63 generátorból 57 működött, hatot korábban - a kezelők megfenyegetése miatt - leállítottak.

A generátorok működése alatt az elmúlt 30 napban Békés megyében a lehullott csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot. Tehát a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással – áll az igazgatóság közleményében. A megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon voltak bekapcsolva a generátorok.

A jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni – hangsúlyozták.


Kén Kft.3commGB TradeAtukavíz3DosanKaunisKirály és Király banner 24.03.17-igHotel HunorAgroplast kft.Borda Gépipari Kft.Fém- ls Faipari SzövetkezetAtukavíz1LidraDigitasMagyar Kukorica Klub bannerCad-ServerGo-Mo Kft.Mg. FalkerHajdú László diófa banerForest PowerBerek-VízIsterraMed-PlastDamisolAtukavíz2SóstótargMizse-PlastErforg-Aim
PRINT LAPOK