Piactér
A humán bőrgyógyász szakorvosi tapasztalat hasznosítása a mezőgazdaságban
2024. May 23.
Jelen cikkünkben Dr. Szűcs László szegedi bőrgyógyász főorvos közel ötven éves szakmai tapasztalata alapján kialakított, létrehozott olyan külsőlegesen alkalmazható tőgyápoló krémet ismertetünk, mely a tapasztalatokkal is alátámasztott, jelentős gazdasági hasznot hoznak az alkalmazóknak.

A COW&BOY névre keresztelt hidratáló tipusú tőgyápoló krém a már említett hosszú évtizedek alatt kialakult szakorvosi tapasztalat eredménye. Ezen hosszú idő alatt számos állatorvos kolléga tehenészetekben megjelenő igényét igyekeztünk kielégíteni. A cél, a fejőgépek alkalmazása során egy idő után fellépő bőr irritáció, felszínes bőrgyulladás, súlyosabb esetben kialakuló mastitis - tejút gyulladás - megelőzése, illetve hatékony kezelése.

Ennek a célnak az érdekében olyan alapanyagokat kellett választani, mely a kitűzött célt szolgálják, ugyanakkor élelmezés-egészségügyi kockázat-semlegesek, azaz veszélytelenek. Továbbá a kiválasztott krém alapanyagok és a konkrét hatóanyagok minden tekintetben megfeleljenek a szigorú előírásoknak.  A krémünk engedélyezése során először törzskönyvezett állatgyógyászati szerként szerepelt, ami a későbbiekben állatjóléti gyógyhatású termékké lényegült át. Természetesen ez a lényegen nem változtatott. 

A krém elnevezése azért aktuális, mert a krémet alkalmazó tehenész kezének bőrét is ápolja. Ennek haszna, hogy a sokszor kérges, durva kézbőr puha marad, a tapintás érzékenysége megmarad. Ezáltal a tőgy kezelése során (lemosás, ill. krémezés) nagyon hamar kitapinthatja a kezdődő mastitises csomókat (nodusokat) a tőgyben. Ezáltal a hatékony kezelést korán meg lehet kezdeni.  A termelésből egyáltalán nem, vagy csak rövid időre kell a tehenet kiállítani. Tapasztalatok szerint, a krém rendszeres használata megelőzi a mikro-repedések kialakulását, ami által a befertőződés esélye nullára csökken. A felületi antimikrobiás hatás és a hám regenerációt segítő hatás egy úgynevezett eudermikus állapotot eredményez, ami az állat komfort érzetét biztosítja, nyugodt lesz, és bővebben fog tejelni.

Összefoglalva:  A tehenek, és a többi fejés alatt álló jószágok (kecske, juh) tőgy bőrének nyugalmát biztosítja. Finom tapintása, a kóros elváltozások igen korai szakban történő felismerését eredményezi. Ez a korai hatékony kezelést tesz lehetővé, ezért gazdasági haszna szinte felbecsülhetetlen! Az alkalmazott kenőcs igen gyorsan felszívódik és integrálódik a bőrben. A krém, vagy bármely alkotórésze a lefejt tejben nem mutatható ki. Tartósító anyagot, illatanyagot nem tartalmaz! Alkalmazása élelmezési várakozási időt nem tesz szükségessé.  Vény nélküli gyógyhatású készítmény, 500ml.-es pumpás flakonban kerül forgalomba. Szabadon beszerezhető az állatpatikákban, illetve állatjóléti cikkeket forgalmazó üzletekben.

Gyártja a VITA-MED Orvosi Eü. Bt. licence alapján: Monolit Trade Kft:
Forgalmazza a VITA-MED Bt.
Szeged 6753. Szendrey Júlia u. 8.
laszloszucsdr@digikabel.hu
dermatologist.szeged@gmai.hu

Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőKrátkiZambelli COLORFERR Kft.07.02.SZTEKovács Imre e.v.TMKFarkas és TársaiElsóMeva-huCoolCleanÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.AlbaNord 07.10.Szentmihályi-gép Kft.Wirax Kft.Hotel Hunor - törölhetőLévay Stúdió 07.10.ModinvestVanessia 07.10.Tenzi Kft.Lábatlan VasbetonVarga és Tsai Kft.MAPEI 07.10.Bureau Veritas 07.10.
PRINT LAPOK