Köztér
A hitelgarancia sokaknak szükséges
2022. February 26.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozásához nélkülözhetetlen eszköz a hitelgarancia – közölte Nagy István, aki szerint a magyar agrárium a korszerűsítés időszakába lépett.

Az agrárminiszter ezért különösen fontosnak nevezte mind a finanszírozási feltételek javítását, mind a beruházási hajlandóság ösztönzését. Megfogalmazása szerint hitelezési szempontból a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges terület, hiszen a tőkeigényük rendkívül nagy, beruházásaik pedig olykor csak évek múlva, illetve bizonyos időszakokhoz kötötten térülnek meg. 

A tárcavezető az agrárhitelezés sikerének tekinti, hogy az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 végére meghaladta az 1500 milliárd forintot, ami négy év alatt másfélszeres emelkedést jelent. Eközben kétszer annyi, csaknem 500 milliárd forint hitelállományt támogat az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), amelynek kezességvállalását az Agrárminisztérium költségvetési forrásból támogatja.

2023-tól további 2850 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztési forrásként, így a Megújuló vidék, megújuló agrárium program teljes korszerűsítésre törekszik, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés nemzetközi mércével is versenyképes legyen, Magyarország pedig ellenállóbbá váljon a külső gazdasági hatásokkal, az energia és az alapanyagok drágulásával szemben, kevésbé viseljék meg a globális járványhullámok, az időjárási szélsőségek.

Herczegh András, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója is az agrárhitelezés fenntartását hangsúlyozta, aki szerint a hitelgarancia egyrészt a bankoknak kedvez, hiszen több hitel kihelyezését teszi lehetővé. Ugyanakkor a termelők közül sokan csak a hitelkockázat mérséklésével gondolkodhatnak beruházásokban, hitelgarancia nélkül kevésbé, vagy egyáltalán nem lennének hitelképesek. Az AVHGA az utóbbi években 25-30 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését tette lehetővé, majdnem 90 százalékuk mikro vállalkozás volt. Az AVHGA hitelgaranciája országszerte csaknem 2900 településre jutott el.

Az alapítvány tájékoztatója szerint a kezességvállalásuk azon vállalkozások finanszírozásához járul hozzá, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük, támogatásuk kockázatos lenne. Az AVHGA feladata a készfizető kezesség olyan mikro, kis- és középvállalkozók számára, amelyek mezőgazdasági területen működnek, tevékenységük a vidékhez kapcsolódik.


Starfol PluszColasGordius InoxStivasIlinox Kft.Lőrinczi és Társai 2000SZTESamu GazdaBrandt SáraIsterraContiregHáromkőEtiveraCívisagroAgria BiztosításKövesdi Kft.HunlandHerbamixMizseplastLabornumPrestoUPSBakatorNyírfa ÁrnyékBarancsi ÁgnesCad-ServerDe-Ba Kft.Kovács és TársaNektárplast
PRINT LAPOK