Élelmiszer
A hazait preferálják
2023. May 27.
A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése hozzájárul környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez.

Erről is beszélt dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Tokaj-Hegyalja kincsei konferencián Tokajban.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány kialakította egy nemzeti minőségrendszert. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer fő célja a kiemelkedően magas minőségű élelmiszerek megkülönböztetése a piaci kínálatban szereplő más termékektől.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Ezt nevezzük rövid élelmiszer-ellátási láncnak. Nobilis szerint a helyi termékek kiváló minőséget képviselnek, mivel a helyi termelők általában odafigyelnek a termelési folyamatokra, az alapanyagok kiválasztására és az előállítás minőségi szabványainak betartására. Az ilyen termékek jellemzően frissek, természetesek és ízletesek, mivel a helyi termelők gyakran hagyományos módszerekkel dolgoznak, és regionális alapanyagokat használnak fel.

Kitért arra is, hogy a helyi termékek felhasználását tekintve a magánháztartások mellett jelentős felvevőpiacot képviselnek az étkeztetők és a vendéglátók is. Egy jogi szabályozásnak köszönhetően pedig 2023. január 1-jétől legalább a beszerzett termékek összértékének 80%-a a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszertermékekből kell származzon. Míg a kormány építi és támogatja a Magyar Élelmiszeripar Bajnokait, addig hatalmas lehetőség, felelősség és szerep van a kis és helyi termelőkben is.


Domokos SándornéOtisCad-ServerÚjvári FOrgácsolóGordius InoxMeva-HuZambelli Colorfer Kft.Contireg Kft.MSG Kft.SóstótargGB TradeAgrofolkerEurogreen TiszafaSamu GazdaboltRóna TamásGeoteam LambdaEuroklímaMarázplastHalaspackSwisspartsNektárplastThermodamMIzse-PlastCemolkerBordaAmbrus Acél bannerWiraxHotel Hunor
PRINT LAPOK