Élelmiszer
A hagyományos húsipart kell támogatni
2024. July 17.
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal.

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben a „Shaping consumers” elnevezésű élelmiszerfogyasztás-fókuszú eseményen arról is beszélt, hogy elengedhetetlen a fogyasztók teljes körű tájékoztatása az általuk választott termékekről, és éppen ezért Magyarország szerint szükséges EU-szinten egységes szabályozás a húskészítmények esetében is.

Utalt arra is, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.

A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel a biztonságosság, a vidék fenntarthatósága, a gazdasági és környezeti hatások, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek tekintetében. Reprezentatív lakossági felmérések azt mutatják, hogy a laboratóriumi hússal szembeni fogyasztói ellenérzés rendkívül magas.

A Nébih 2023-as felmérése hasonló eredményeket mutatott, mely szerint a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, emellett pedig a hagyományos húsfogyasztás dominanciája továbbra is erős.

A laboratóriumi hús technológiai fejlődése jelentős, de társadalmi elfogadottsága még korlátozott. Fontos, hogy a fogyasztók teljes körű tájékoztatást kapjanak, és hogy a hagyományos húsipar fenntarthatóságát, valamint a vidéki közösségek életképességét támogassuk – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.

A táplálkozás összetett téma. A fogyasztóknak joguk van megérteni, mit esznek és isznak, és hogy döntéseik milyen következményekkel járhatnak az egészségükre nézve – erről már dr. Felkai Beáta Olga élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a rendezvényen tartott előadásában. Szólt arról is,  hogy a front oldali tápértékjelölés (FOPNL) tudományosan megalapozott, informatív, tényszerű, tárgyilagos és megkülönböztetéstől mentes kell, hogy legyen. Emellett nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszerek és az oltalom alatt álló megjelöléssel ellátott élelmiszerek számára, valamint azon élelmiszerek esetében, amelyeknek meg kell felelniük más jogszabályi követelményeknek.


Ambrus Acél 03.10.De-Ba 03.10.Hotel HunorDPMG 03.10.Nektárplast 03.20.Zambelli Colorferr 03.20.K2 - Kántor Krisztián 03.20.BioFer 03.31.SGS 03.20.Gomép 03.10.Gege Hungary 03.20.Modinvest Kft. 03.10.Németh Csomagolás 03.31.KK Grain Kft.Cad-Server 03.10.GB Trade 03.10.Med-PlastHungaro System'sMizse PlastAgroforte Grain 03.10.Szalkai Légtechnika 03.20.IlinoxSamu Gazdabolt 03.20.AKM Metal 03.20.Memtech Kft. 03.20..Adalex Team 03.10.DS Optim 03.20.Isterra
PRINT LAPOK