Élelmiszer
A hagyományos húsipart kell támogatni
2024. July 17.
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal.

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben a „Shaping consumers” elnevezésű élelmiszerfogyasztás-fókuszú eseményen arról is beszélt, hogy elengedhetetlen a fogyasztók teljes körű tájékoztatása az általuk választott termékekről, és éppen ezért Magyarország szerint szükséges EU-szinten egységes szabályozás a húskészítmények esetében is.

Utalt arra is, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.

A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel a biztonságosság, a vidék fenntarthatósága, a gazdasági és környezeti hatások, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek tekintetében. Reprezentatív lakossági felmérések azt mutatják, hogy a laboratóriumi hússal szembeni fogyasztói ellenérzés rendkívül magas.

A Nébih 2023-as felmérése hasonló eredményeket mutatott, mely szerint a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, emellett pedig a hagyományos húsfogyasztás dominanciája továbbra is erős.

A laboratóriumi hús technológiai fejlődése jelentős, de társadalmi elfogadottsága még korlátozott. Fontos, hogy a fogyasztók teljes körű tájékoztatást kapjanak, és hogy a hagyományos húsipar fenntarthatóságát, valamint a vidéki közösségek életképességét támogassuk – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.

A táplálkozás összetett téma. A fogyasztóknak joguk van megérteni, mit esznek és isznak, és hogy döntéseik milyen következményekkel járhatnak az egészségükre nézve – erről már dr. Felkai Beáta Olga élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a rendezvényen tartott előadásában. Szólt arról is,  hogy a front oldali tápértékjelölés (FOPNL) tudományosan megalapozott, informatív, tényszerű, tárgyilagos és megkülönböztetéstől mentes kell, hogy legyen. Emellett nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszerek és az oltalom alatt álló megjelöléssel ellátott élelmiszerek számára, valamint azon élelmiszerek esetében, amelyeknek meg kell felelniük más jogszabályi követelményeknek.


Paul Metal Signs 11.06.ETD 11.12.Infrahőkép 11.06.Minisat 11.06.Végtelen Energiák 11.06.Siker Kft. 11.06.Edutron 11.06.Fábián Group 11.06.Eu-Solar 11.06.SZTE 11.06.PV Sun 11.06.PRT TEchnologies 11.06.Tiszta Energiák 11.06.Solar Electric Kft. 11.06.Dél-Nyugat 11.06.Solarcity 11.06.Róna Ker-Tész 11.06.TOP NRG 11.06.Hasulyó Bt. 11.06.Renewal 11.06.KT Partners 11.06.Nádasdi Baromfi eladó gép 11.06.Kaszás Oltvány  11.06.Elektro Nobilis 11.06.Ideál Solar 11.06.NRG Services 11.06.Manitu Solar 11.06.Anzo Perlit 11.06.
PRINT LAPOK