Élelmiszer
A Gönci Barackpálinka
2023. March 02.
Gönc, Abaúj híres gyümölcsének a kajszinak a hazája. A gondos gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően napjainkra a hungarikumok közé emelkedett a gönci barackpálinka. A gönci pálinkát a tokaji aszúhoz hasonlóan kuriózumnak tartják.

A „Gönci barackpálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Gönc termelési körzet területén termesztett kajszibarackból készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is az itteni települések közigazgatási területén végezték.

A gyümölcsfajta a Gönci magyar kajszi és a termőtáj kiváló jellegéből születő pálinka különleges illat- és zamatanyagban gazdag, lekváros, kellemes magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos jegyei miatt jellegében jelentősen különbözik más régiók barackpálinkaitól. Ez a körzet, kajszibarack termesztésre az egyik legjobb, mivel a terület mélynyugalmi időszaka rövid, a télvégi hőmérsékletingadozás alacsony. Különlegességét, kiváló minőségét a klimatikus viszonyok, a kedvező alapanyag ellátás, a hagyományok őrzése, valamint a technológia szigorú betartása együttesen biztosítják.

A pálinka igazán sokoldalú ital, de a jó pálinkában felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük. A kifőzött pálinkát fahordóban, különböző üvegekben, esetleg kannákban tároljuk.

Az alapanyagnak fajtaazonosnak, kellően érettnek, romló hibától és idegen anyagtól mentesnek kell lennie. Zöld, penészes vagy rothadt gyümölcsöt a tétel nem tartalmazhat.

Különösen a falusi lakosság körében volt régebben szokás, hogy reggel egy pohárka pálinkával kezdték a napot. Nagyapáink életében betöltött fontos szerepét mutatja az a mondás is, amely szerint a pálinka kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer.

A pálinka nemzeti kincsünk, a magyarság egyik nemzeti italának számít és erről törvény is rendelkezik, mégpedig a 2008. évi LXXIII. törvény.


Varga és Tsai Kft.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.TMKTenzi Kft.SZTELévay Stúdió 07.10.Vanessia 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőBureau Veritas 07.10.ModinvestWirax Kft.CoolCleanFarkas és TársaiÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.ElsóKovács Imre e.v.Szentmihályi-gép Kft.KrátkiLábatlan VasbetonAlbaNord 07.10.MAPEI 07.10.Meva-hu
PRINT LAPOK