Növény
A dinnyeszezon is korábban kezdődött
2024. July 10.
Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének.

Az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt. A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében 10-12 kg/fő, míg a sárgadinnyénél 1,5-2,2 kg/fő évente. 2024-ben 1.198 termelő foglalkozik görögdinnyével és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3.665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, melyek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült. Az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető.

Az idén nem szenvedtek fagykárt a dinnyék, éppen ezért a termesztési feltételek kedvezőek. A dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást. Így minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű magyar dinnye legyen a boltokban. A görögdinnye exportja tavaly, 2023-ban 100%-kal nőtt, 47 ezer tonnára, értékben pedig 85%-kal az előző évihez képest. A cél: tovább növelni az exportot, amelyhez a lehetőségek továbbra is adottak. A célországok között Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerepel, mivel földrajzi fekvésünk miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel tudunk szállítani.

Nagy István agrárminiszter szerint a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet hidratálásához és az egészség megőrzéséhez. A magyar dinnyék különleges ízvilágukat a helyi klimatikus adottságoknak köszönhetik, amelyek harmonikus cukor-sav arányt eredményeznek. A helyi termékek vásárlása nemcsak gazdasági szempontból előnyös, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel minimalizálja a szállítási távolságokat és a környezeti terhelést. A tárcavezető arra buzdít mindenkit, hogy keressék a hazai dinnyét az árusoknál és áruházakban, ezzel támogatva a magyar gazdákat és a helyi gazdaságot.

Címlapfotó: Fekete István/AM

MEVA-HUMed-PlastPályázat Európa 08.01.IlinoxDigitasErforg-AimAboszol 08.01.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.IsterraKovács ImreMagyar PékségNanosegment 09.08.Charlie HűtőOtis Bt.NRG Services Kft. 07.29.Lévay StúdióHotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainGB-TradeCad-ServerBorda Gépipari Kft.ModinvestForest PowerSizolev 07.25.Mizse-PlastBerek-VízNektárplast
PRINT LAPOK