Élelmiszer
A desszert, mint érték
2022. July 13.
Az országos protokolldesszert-pályázat küldetése, hogy felhívja a figyelmet a különleges desszertjeink tradicionális értékeire – jelentette ki Nobilis Márton a Stefánia Palotában megrendezett gasztrodiplomáciai versenyen.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a minisztérium elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalára biztonságos, kiváló minőségű élelmiszerek kerülhessenek nap mint nap hazai termelőktől és feldolgozóktól, amelyhez segítséget nyújt a Magyar Élelmiszerkönyv is. Ennek célja, hogy a hazánkban hagyományosan előállított és ismert élelmiszerek jó minőségben készüljenek és a fogyasztók tisztességes tájékoztatást kapjanak a termékek minőségéről és a beltartalmi értékeiről egyaránt. Nobilis úgy véli, hogy a szabályozás segíti a jó minőségű élelmiszerek térhódítását, a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorítását. A Magyar Élelmiszerkönyv cukrász vonatkozásának előírásai között hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó előírások is megtalálhatóak. A szabályozott termékek között szerepel többek között a Dobostorta, az Esterházy-torta, az Esterházy-szelet, a Rigójancsi, a krémes és a francia krémes is.

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzeti Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gasztrodiplomáciai desszert-pályázata „a legnagyobb magyart” helyezte középpontba, így az esemény kategóriagyőztes desszertje viselheti Széchenyi nevét, hiszen Széchenyi István rendkívüli élete a legnagyobb vállaláson alapult: arra törekedett, hogy nemzetünk szellemi és gazdasági életét is megújítsa. Tetteit, munkásságát még felsorolni is nehéz, elég csak az agráriumra gondolnunk, amely számtalan szálon kötődik a tevékenységéhez. Ő álmodta meg a Magyar Tudományos Akadémiát, hívta életre az első mezőgazdasági bemutatót - amelynek ma az OMÉK az utódja -, támogatta a lótenyésztést és segítette a mezőgazdaság modernizációját.

A desszertek elkészítése során az alapanyagok magas minősége megkerülhetetlen. A megmérettetés résztvevői minden összetevőben egyedi, különleges és magyar, a nemzeti jegyeinket is magában hordozó műveket alkothatnak.

 

 

MizseplastBrandt SáraCívisagroSZTEPrestoUPSIlinox Kft.IsterraHáromkőHunlandDe-Ba Kft.Cad-ServerContiregHerbamixKövesdi Kft.ColasStivasNektárplastEtiveraLabornumBarancsi ÁgnesKovács és TársaBakatorGordius InoxLőrinczi és Társai 2000Starfol PluszNyírfa ÁrnyékAgria BiztosításSamu Gazda
PRINT LAPOK