Élelmiszer
A Bock Pince lett a legeredményesebb borászat
2025. July 05.
Immár a 44. Országos Borverseny díjkiosztójára került sor a napokban. A borok értékelése mellett a verseny célja a magyar borok kulturális és gasztronómiai jelentőségének erősítése volt. A legeredményesebb borászat a Bock Pince lett 2-2 Nagyarany és Arany és egy Ezüst éremmel.

Az Országos Borverseny mindig is többet jelentett egy egyszerű megmérettetésnél. A hagyományok tiszteletének és a folyamatos fejlődésnek a szimbóluma, ahol Magyarország legjobb borai találkoznak a szakértői értékeléssel és a borok szerelmeseinek kíváncsiságával. Az ország 22 borvidékének kiemelkedő borászatai nevezik be legkiválóbb tételeiket, a legmagasabb nemzetközi mércéknek megfelelve – fogalmazott Frittmann János Gyula, a szervezőbizottság elnöke a borverseny honlapján megjelent köszöntőjében.

Az Országos Borverseny évről évre a magyar borászat csúcsteljesítményeit méltatja, és egyben lehetőséget biztosít a pincészetek számára, hogy szakmai szempontból is visszajelzést kapjanak munkájukról. A verseny a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) szabályai szerint zajlott, garantálva, hogy az értékelés a legszigorúbb szakmai kritériumok alapján történjen. Az ezüst, arany és nagy arany minősítések mellett az év legeredményesebb borászata címet is kiosztották, amely a verseny legjobb összesített teljesítményét elérő pincészetet illette.

Az idei verseny különleges újítással egészült ki, hiszen a hagyományos szakmai bírák mellett most először egy különleges zsűri is részt vett a bírálatban. Ismert médiaszereplők, gasztronómiai szakértők és borrajongók segítettek abban, hogy a borok világa még szélesebb közönséghez jusson el. A különleges zsűri által kiválasztott borok egy különleges kategóriában is elismerést kaptak, így a verseny nemcsak a szakmabeliek, hanem a borfogyasztók ízlését is tükrözte.

Az Országos Borverseny azonban több, mint egy szakmai esemény, ez egy ünnep, amely hidat épít a borászok, a szakértők és a borkedvelő közönség között. Az idei versenyen különösen nagy hangsúlyt fektettek a borok élményszerű bemutatására, ezért olyan kreatív kezdeményezésekkel egészítették ki, amelyek modern és közérthető módon hozták közelebb  borok világát a nagyközönséghez.

A verseny célja, hogy évről évre előmozdítsa a magyar borászatok sikerét, és népszerűsítse a borkultúrát itthon és nemzetközi szinten egyaránt. Ez az esemény mégsem csupán egy verseny, hanem egy olyan platform, ahol a tradíció és az innováció találkozik, ahol a borászok megmutathatják tudásukat, és ahol a közönség egy új, izgalmas szemszögből ismerheti meg a borok világát.

Frittman János szerint csak az lehet „nagy bor”, amit az emberek szívesen fogyasztanak, a borászok pedig akkor lehetnek sikeresek, ha utánzás helyett saját arculatot építenek. A borrégiók szintén akkor járnak jól, ha önálló brendeket alkotnak, mert így a külföldi piacokra is könnyebben tudnának betörni. 

A díjkiosztón Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a borászat egyre inkább stratégiai ágazat, hiszen a jelentősége meghatározó a foglalkoztatásban és az idegenforgalomban, egyben kulturális örökséget és közösségépítő erőt is képez. A kormány ezért hosszú távra szólóan, a változó körülményekhez alkalmazkodva biztosít támogatásokat többek között a szőlőültetvények korszerűsítéséhez és más beruházásokhoz, innovációhoz és marketinghez. 2024-től 2027-ig ilyen célokra majdnem 112 millió euró a keret, amire azért is szükség van, mert a korszerű technológia ma sokkal fontosabb, mint eddig bármikor. Akik az elmúlt években nem éltek ezekkel a lehetőségekkel, és lemaradtak a korszerűsítésben, egyre nehezebben felelnek meg a fogyasztói igényeknek.

A támogatások ugyanakkor mindenkinek segítenek, és a kérelmek benyújtási időszakai is úgy módosultak, hogy jobban igazodjanak a termelők igényeihez, az új pályázati elemként megjelenő innovációs beruházási támogatás pedig utat nyithat a legújabb technológiáknak és eljárásoknak, hogy a termelők új piacokat érjenek el. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása július 20. és augusztus 15. között igényelhető, a beruházási támogatások november 15. és december 15. között.

Az államtitkár szerint a magyar borászok bebizonyították, hogy képesek lépést tartani a változásokkal, és megtanulták, hogy az innováció nem a hagyomány ellentéte, hanem annak újraértelmezése, lehetőség arra, hogy a bor a mai elvárásoknak megfelelve megőrizze az egyediségét. A jó termelő éppen ezért folyamatosan kutat, fejleszt, alkalmazza a digitális öntözésvezérlést, a talaj- és növénymegfigyelő rendszereket, elsajátítja a fenntartható gazdálkodás módszereit, vagy épp új borászati termékekkel kísérletezik. Ezekben rejlik a magyar borászat jövője, hiszen a fogyasztók az egyedi termőhelyek mellett egyre inkább az alacsony alkoholtartalmat részesítik előnyben. Ettől ma még sokan idegenkednek, de világszinten az alkoholmentes borok forgalma 2023-ban becslések szerint már elérhette a 2,2 milliárd dollárt.

A szervezők képviseletében a HNT elnöke közölte, hogy a megmérettetésen majdnem 900 minta versenyez az ország minden borvidékéről, az igazi ítéletet azonban - tette hozzá - a fogyasztók mondják majd ki.

A megmérettetés díjazottjainak listáját idén is az https://orszagosborverseny.hu/ oldalon tették közzé.

Címlapfotó: Fekete István/AM

Ják-Forg 07.10.Ilinox 07.24.SFT 07.24.VC999 07.24.SZTE 07.23.Danép 07.10.Mapei 06.23..Pólus 2001 07.24.Hotel Hunor 07.23.Wemix 07.10.Delta 07.23.Mizse Plast 07.24.Nektárplast 07.24.Hunyadi Művek 07.10.Ambrus Acél 07.23.KK Grain 07.24.GB Trade 07.23.Modinvest 07.24.Telepellátó Kft. 07.24.Szigma Sistem 07.24.Contireg 07.23.Isterra 07.24.SGS 07.24.Zambelli Colorferr Kft. 07.24.Samu Gazdabolt 07.24.Cad-Server 07.23.Agroforte GrainMed.Plast 07.24.
PRINT LAPOK