Köztér
A biomassza napja
2024. March 23.
Több mint kétszázan döntöttek úgy, hogy a hosszú hétvégéjükön az élhető jövőért tesznek egy közös lépést. „A biomassza napja: konferencia 0-99 éves korig az élhető jövőért” programra a Bioeco-Up projekt keretében került sor a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A konferencia vendégei a családok voltak, így kicsik és nagyok együtt fedezhették fel, hogy a biomassza hogyan járulhat hozzá a gazdaság fenntartható pályára állításához.

Az utóbbi évtizedekben felerősödtek azok a társadalmi igények, amik a klímaváltozás negatív hatásait ellensúlyozva a gazdaság minden szegmensét fenntartható pályára kívánják állítani, az agráriumot is beleértve. Tekintve, hogy a fosszilis gazdaság még sokáig velünk marad, az átállás hosszú kifutású tanulási hajlandóságot feltételez az összes gazdasági szereplő és a társadalom részéről egyaránt. Ebben a folyamatban fontos szerep jut a biomassza alapú gazdaság témáját népszerűsítő kutatói műhelyeknek, amik nemzetközi projektek keretében szerzik meg a fenntartható fejlődést támogató ismereteket, és ily módon alkalmassá válnak a tudásátadásra és a jövő szakemberinek képzésére.

A rendezvényen „kicsik” és „nagyok” voltak jelen, a legfiatalabb résztvevő 2 hónapos volt a legidősebb dédnagymama-korú. A tudományos alaposságú, azonban közérthető előadásokkal párhuzamosan játszósarok, kézműves foglalkozások, tárlatvezetések és Természetbúvár-terem várta a gyerekeket, továbbá a résztvevők megtekinthették Európa legnagyobb méhes tárlatát is.

A biomassza alapú gazdaság elméleti alapjairól és gyakorlati megvalósításáról az Agrárminisztérium képviselői mellett a Budapesti Műszaki Egyetem, a Bay Zoltán Kutatóintézet és az Agrárközgazdasági Intézet előadói tartottak érdekes prezentációkat.

Az INTERREG Central Europe támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló BIOECO-UP projekt kiemelt célkitűzése a tudásalapú és fenntartható biomassza alapú gazdaságra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretanyag átadása a fiatalabb nemzedékek számára, ezért érdemes a projekt honlapját és Facebook oldalát is követni. A projekt 8 országból származó 12 konzorciumi partner részvételével valósul meg, akik között kutatóintézetek, egyetemek, államigazgatási szereplők egyaránt vannak. A projekt része egy biomassza alapú gazdaságról szóló tananyagfejlesztés is, amit a nemzetközi kutatócsoport rövid, közérthető, 17 témára épülő tájékoztató brosúrák formájában fejlesztett ki, és hamarosan elérhetőek lesznek a BIOECO-UP projekt hivatalos honlapján is.

Fotó: 1foto.hu/AM

Máté Metál 04.17.Agro NatúrtápAtukavíz2VC 999 05.02.Atukavíz3DPMG Zrt.Pályázat Európa Kft.Magyar Pékség Kft.GyümölcsgépCharlie HűtőHotel Hunor - törölhetőSzamos AblakGordius Solution tenderSzalkai és TársaFormula GPAgrologica 04.17.DerulaAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőCincillaHorváth és HuszárSzilágyi HűtőFórum Plussz Kft,Ivóvíz6Hajdú László diófa banner - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igOrbán KályhaCincilla2
PRINT LAPOK