Köztér
A beporzópusztulás is halálok
2023. January 17.
A beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka, mintegy félmillió haláleset a világon - idézte egy új kutatás becsléseit a The Guardian online kiadása.

A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, ám sok rovarfaj egyedszáma drámainak csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében - állapította meg a kutatás.

A halálesetek nagyjából egy százaléka azért következik be, mert ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csökkent a tudósok szerint, akik megvizsgálták a szívbetegségek, a stroke, a cukorbaj és egyes rákfajták miatti halálozásokat, melyek valószínűsége csökkenthető az egészséges táplálkozással. Ez az első tanulmány, amely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti.

A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták a munkát.

„A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata” - mondta Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A kutató a megoldást a beporzóbarát gyakorlatokban: a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek, mindenekelőtt a neonikotinoidok használatának csökkentésében és a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartásában, helyreállításában látja.


Charlie HűtőMáté-MetálHotel Hunor - törölhetőPolgári BankDPMG Zrt.Samu GazdaboltAgro NatúrtápBerek-VízDerula 05.28.Metall KraftDigitas Kft.Mizse-PlastPályázat Európa Kft.Titan ContainersSteel ManufacturingMed-PlastBorda Gépipari Kft.GB TradeErforg-AimMAPEI 05.20.Agroforte Grain3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőVC 999 05.28.Damisol Kft.NektárplastRollspedSzilágyi Hűtő
PRINT LAPOK