Állat
A beporzók védelme kötelesség
2022. June 04.
Nagy István agrárminiszter aláírta a „Támogassuk a beporzókat!” koalíció szándéknyilatkozatát - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel, kiemelve, hogy a beporzók védelme közös kötelességünk.

A közlemény szerint a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzóktól is függ a földi élet fenntarthatósága, szerepük a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszeriparban megkérdőjelezhetetlen, megóvásuk közös társadalmi érdek. Az elmúlt években világszerte vált súlyos nehézség a vadon élő beporzók tömeges pusztulása, miközben a fajok száma és állományuk nagysága is folyamatosan csökken.

A megfelelő beporzás hiánya egyszerre okoz gazdasági kárt a gazdáknak és emelkedő élelmiszerárakat a fogyasztóknak. Beporzók nélkül nincs élet, ugyanis a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól. Éppen ezért teremtett világunk megőrzése érdekében szükséges az élővilág változatossága, az ökológiai egyensúly fenntartása.

A dokumentum öt pontban rögzíti, hogy az aláírók lépéseket tesznek a beporzók és élőhelyeik védelme érdekében - figyelembe véve a nemzetközi és regionális érdekeket -, stratégiát dolgoznak ki a témát illetően, megszólítják az érintetteket és párbeszédre törekednek velük, kutatásokat dolgoznak ki, továbbá együttműködnek a partnerszervezetekkel.

 

Borda Gépipari Kft.VC 999 05.28.Máté-MetálMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerula 05.28.Metall KraftDamisol Kft.MAPEI 05.20.Pályázat Európa Kft.DPMG Zrt.GB TradePolgári BankRollspedAgroforte GrainCharlie HűtőHotel Hunor - törölhetőMed-PlastBerek-VízSzilágyi HűtőSamu GazdaboltNektárplastErforg-AimTitan ContainersSteel ManufacturingAgro NatúrtápMizse-Plast3commDigitas Kft.
PRINT LAPOK