Aktuális cikkek

A citromfa szaporítása kezdőknek

Valamennyien szeretjük az újat, a másat, így a vidékünkön hagyományosnak tekinthető virágok, fák, cserjék mellett vonzónak találjuk a nálunk nem őshonos citrusféléket is. Bármilyen egzotikusnak is tűnik, viszonylag könnyen elérhetjük, hogy legyen például egy citromfánk. Mutatjuk, hogyan kell hozzáfogni.

A kereskedelemben kapható citrusfélék romlás, rothadás elleni kezeléséhez többféle hatóanyagú vegyszert alkalmaznak, melyek között legtöbbször felszívódó hatású is van. Mivel mosással nem lehet a héjból a felszívódott növényvédő szert eltávolítani, semmiképpen nem javasolt a kezelt citrom vagy narancs héjának élelmezési célú felhasználása. Süteményekhez, édességekhez és bárminemű élelmezési célra csak növényvédő szertől, vegyszertől mentes narancs- és citromhéjat használhatunk. Ennek pedig legbiztosabb forrása, ha magunk termeljük meg a citromot. Vidéki házaknál még ma is találunk citromfát, sokan büszkélketedhtenk vele. A citrom eredeti származási helyére vonatkozóan csak találgatnak a szakértők, egyes feltételezések szerint talán Észak-Indiából indulva kezdett elterjedni a világban. A tengerentúlra Kolumbusz Kristóf vitte magával 1493-ban, mára pedig Kalifornia, Arizona, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Libanon, Dél-Afrika és Ausztrália is az élbolyba tartozik a citromtermesztéssel foglalkozó államok rangsorában. Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain.

A citrom a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs, mely nagyon gazdag C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. A citrom gyümölcse éretten kerek, ovális és sárga színű.

A gyümölcs egésze (a húsa, leve, héja és pikáns íze) mind étkezési, mind más célokra is használható. A citromlé 6% citromsavat tartalmaz – ezért érezzük savanyúnak és savasnak. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, azonban kiváló alapanyag ételek és italok ízesítéséhez is, a felhasználási lehetőségek tehát igen sokrétűek.

Rendszeres fogyasztása esetén a szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásai igen széleskörűek: erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést és gyorsítja az anyagcserét, javítja a látást, hidratáló hatású, magas C-vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően szebbé varázsolja a bőrt, a hajat és a körmöket, a citrom flavonoidjai ellenállóbbá teszik a májat és megelőzik a körülötte lévő zsírlerakódások kialakulását, frissíti a leheletet, antibakteriális hatású, erősíti az érfalakat, hatékony a magas vérnyomás kezelésében, a citromsav feloldja az epe- és veseköveket, illetve a kalcium lerakódást az erek faláról. A citromban 22 rák-elleni vegyület található, köztük a limonén, amely lelassítja a rosszindulatú (rákos) tumorok növekedését, és a flavonoid glikozidok, amelyek megállítják a rákos sejtek osztódását.

A citrom termesztéséhez biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket és persze helyet: tavasztól őszig ajánlott félárnyékos teraszon, udvaron tartani és gyakran locsolni, míg a teleltetésre legalkalmasabb a lakás fűtetlen, ám világos helyisége, ahol a hőmérséklet soha nincs fagypont alatt, mert citrusfélék kitűnően telelnek minimális öntözés mellett 1–5 °C-on, ekkor elegendő havonta egyszer kis vízadaggal megöntözni. Tavasszal ne helyezzük egyből a tűző napra, mert a levelek könnyen megperzselődhetnek!

Ha adottak a lehetőségeink a citrom termesztéséhez akkor a citromfánkat beszerezhetjük a kereskedelemből vagy kis odafigyeléssel és gondozással saját magunk is szaporíthatunk citromfát.

A citrom szaporítására három közismert módszer létezik:

szemzés: a citrommagból (lehet mandarin vagy narancs is) kikelt vad növénykét 2–3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel

oltás: ebben az esetben a 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát

dugványozás: egy nemes citromfáról származó hajtást ültetünk el

A citrom dugványozással történő szaporítása nem elterjedt művelet, de nagyon eredményes és kezdő kertészek is könnyedén kivitelezhetik. Csupán egy nemes citromfáról származó ágra van szükségünk, ezt már nem kell beoltani vagy beszemezni. Ha megfelelően gondozzuk a citrompalántákat akkor a dugványozással szaporított citromfánkról akár már 4–5 éven belül leszedhetjük az első citromot. A szemzéssel és az oltással történő szaporítással ellentétben nem igényel különösebb gyakorlatot és nincs szükségünk vad citrusalanyra sem, amit aztán nemesítünk. Az oltással vagy szemzéssel szaporított citromfa termésére valamivel többet kell várni, mivel 2–3 évbe telik, míg az elvetett magból kinőtt csemete akkorára nő, hogy beolthatjuk vagy beszemezhetjük és ismét legalább 3 év, mire az termőre fordul.

Családunk mindig is tartott citromfákat, így néhány évvel ezelőtt elhatároztam hogy megpróbálom szaporítani is. Több éves próbálkozás és gyakorlás során sikerült elsajátítanom a citromfa szemzését, oltását és dugványozását is. Tapasztalataim szerint a dugványról történő szaporítás a legkönnyebb, legeredményesebb és leggyorsabb módszer a citromfa szaporítása esetén.

A citromfa dugványról történő szaporítását 10 évvel ezelőtt kezdtem el a nagyszüleimtől örökölt, mára már több mint 50 éves citromfánkról. Nagyon sokat kutattam a témában, szakirodalomban és több internetes forrást is felhasználtam azért, hogy ezt a szaporítási módot eredményesen tudjam alkalmazni. Szeretném ezt a tudásomat továbbadni azoknak akik saját citromot szeretnének termeszteni.

A dugványozáshoz szükséges kellékek: metszőolló, olló, hajtás nemes citromfáról, 1–2 petpalack, föld, homok, víz.

A citromfánk gyökereztetésére alkalmas egy 2–3 literes petpalack , aminek a tetejét levágjuk. Ebbe fogjuk elültetni a dugványunkat. A palack alját 3–4 helyen kiszúrjuk, azért, hogy a felesleges víz tudjon majd távozni a locsolás után. A palack levágott tetejét is tartsuk meg, mert ezt aztán vissza kell helyezzük a dugványra. A művelet során vigyázzunk a kezünkre, nehogy elvágjuk! A dugányozáshoz szükséges táptalajhoz keverjünk össze jó minőségű kerti földet és finom szemcsés homokot fele-fele arányban. Lehetőleg a homok és a föld ne legyen száraz. Ha szükséges kissé nedvesítsük meg. A kapott keverékkel töltsük meg az előkészített palackot és kissé nyomkodjuk meg a földet.

A citromfa dugványunkat egy nemes citromfáról kell beszerezzük, amely már terem. Egy metszőolló segítségével vágjuk le a dugványozáshoz szükséges ágat. Erre a legmegfelelőbb a citromfa koronájának csúcsáról választani egy egyenesen felfelé ívelő egyéves hajtást, amin nincsenek termő részek (virágok, gyümölcsök). Erről a hajtásról levágjuk a gyenge csúcsát egy metszőolló segítségével, majd pedig az alsó részéről eltávolítjuk a leveleket a szárukkal együtt. A hajtás felső részén 3–4 levelet hagyunk csak meg, amelyeknek a felét levágjuk egy olló segítségével.

A leveleket keresztirányban kell elvágni. Az így előkészített dugványunk megfelelő hossza kb. 30–35 cm, melyet az előkészített táptalajjal teli petplackunkba szúrunk. Ha a föld túl kemény, akkor egy kicsit meglocsolhassuk és egy ceruza méretű szerszámmal lyukat csinálhatunk a dugványnak. Figyeljünk arra, hogy a leszúrt dugványunkat ne nyomjuk le egészen a palack aljáig, hagyjunk helyet a gyökerek kialakulásának és növekedésének! Miután a dugványunkat elhelyeztük a palackba, öntözzük meg míg a talaj jó nedves nem lesz. A felesleges víz a palack alján lévő lyukakon távozni fog. Ezután a petpalack tetejét helyezzük vissza a már a palackban lévő dugványunkra, lehetőleg minél szorosabban, hogy az ne kapjon levegőt. Ha a dugványunk nagyobb és nem fér el így a tető alatt, akkor egy másik petplalckról vághatunk megfelelő méretű tetőt. Helyesen lezárva a palackot nagyobb lesz a páratartalom és ennek hatására hamarabb beindul a gyökérképződés. Ezzel befejeződött a citrom dugványozása.

A palackozott dugványainkat helyezzük árnyékos helyre. Öntözésre csak akkor van szükség, amikor már láthatóan száraz a föld. Vigyázzunk nehogy túlöntözzük, mert ebben az esetben fennáll a rothadás veszélye! Ha megfeleően jártunk el és gondoztuk a dugványunkat, akkor körülbelül 6 hét múlva megjelennek az első gyökerek a palack alján és oldalán és hamarosan a kis citromfánkon megjelennek az első hajtások is. A palack tetejét ezidáig hagyjuk a dugványunkon és ne távolítsuk el azonnal, ahogy az első hajtások megjelennek! A kis citromfát próbáljuk fokozatosan hozzászokatni a levegőhöz, nem napsütötte időben. Először csak a palack kupakját vegyük le néhány napra,, majd pedig az egész tetőt eltávolíthatjuk.

Ha sikeres volt a dugványozás a kis citromfát a következő évben ültessük nagyobb cserépbe, melyhez használjunk tápanyagban gazdag talajt. A dugványozástól számítva 3-4 év múlva a citromfán megjelennek az első virágok, melyből a kifejlődő termés körülbelül 6–12 hónap alatt érik be.

Jó érzéssel tölti el az embert amikor a munkájának beérik a gyümölcse és a saját maga ültette fáról szedhet citromot.

Sikeres citromszaporítást és sok szép citromot kívánok!

Antal József
falugazdász

Hozzászólás a cikkhez