Aktuális cikkek

Ne kukoricázzunk a csemegével!

Flavo Plant növénykondicionáló helye a technológiában

Flavo Plant növénykondicionáló helye a technológiában

A csemegekukorica termesztés növényvédelmi gyakorlatát vizsgálva két fontos technológiai elemmel találkozunk. Az első a gyomirtás, második a rovarok elleni védekezés. A növénykondicionálás jelenleg nem általános, eseti elemként van jelen a termesztésben.

Mégis milyen esetekben lehet indokolt a növénykondicionáló használata csemegekukoricában? 

A gyomirtás stressz a kultúrnövény számára is. Különösen igaz ez a különböző poszt gyomirtások esetén, amelyet jellemzően a gyökérváltás és a csődifferenciálódás kritikus időszakában végzünk el.

Másodvetések, illetve minimum művelésű területek esetén megfigyelhető a pre-poszt gyomirtási gyakorlat. A jól időzített totális gyomirtás természetesen nem jelent megterhelést a növény számára. Megkésettség esetén azonban nagy szükség van a roboráló készítményekre. 

Az Arravis Kft. Flavo Plant nevű növénykondicionálóját kifejezetten javasoljuk a gyomirtást követően kialakult stressz helyzetek kezelésére. A Flavo Plantban koncentrált flavonoidok általános antioxidánsként segítik a növények regenerálódását. Továbbá szállító és enzim szabályozó funkcióik révén anyagcsere folyamatokat katalizálnak, fokozzák a lombtrágyázás hatékonyságát.

Általános javaslatként a gyomirtást követően 5-7 nappal érdemes kijuttatni a készítményt 0,2%-os koncentrációban. A kritikus fenológiában célszerű foszfor és cink pótlásról is gondoskodni, és a Flavo Plantot az ilyen lombtrágyák alsó dózisával keverve kijuttatni. Elkésett pre-poszt kezelések után történt kijuttatás kapcsán kifejezetten pozitív tapasztalataink vannak a Flavo Planttal. 

Tapasztalatunk alapján amikor a pre-poszt kezelés megfelelő idejű elvégzése akadályozott, a megkésett kezelés átlagosan 30% tőpusztulást okozott. A kikelt növények is stressz tüneteket mutattak (lilulás, deformitás). A kifejezetten problémás táblákat kezeltük a Flavo Plant 0,8l/ha és egy mikroelem sort is tartalmazó lombtrágya 2l/ha dózisával. A kevésbé sérült táblákat kezeletlenül hagyta a termelő. Betakarításkor a kezeletlen táblák átlagosan 5t kevesebb termést adtak a nagyobb stressznek kitett, de kezelt táblákhoz képest.

Gyomirtást követően, a növények 4–7 leveles állapotában érdemes növénykondicionáló kezelést beiktatni, amihez mi a Flavo Plantot javasoljuk.

A második Flavo Plantos kezelést a nővirágzás kezdetén érdemes elvégezni. A virágzás időszakában elvégzett permetezés fokozza a termékenyülést, emeli a növények generatív teljesítményét. Ez a kezelés különösen nagy jelentőséggel bír öntözetlen területek esetében. A Flavo Plant kijuttatható rovarölő szerekkel kombinálva. Mind a Flavo Plant, mind pedig a rovarölő szerek hatékonysága érdekében célszerű a permetlé pH-ját 5,5–6,5 közötti tartományban stabilizálni!

Az alaptechnológián felüli további Flavo Plant kijuttatást komoly mechanikai sérülés indokolhatja. Kritikus fenológiában bekövetkező jégverés esetén 0,3%-os dózissal gondoskodhatunk a sebzések felülfertőződésének megakadályozásáról, a megfelelő sebgyógyulásról.

A Flavo Plant baktérium és gombaölő hatású flavonoidokra standardizált készítmény. Aktív növényvédelmi hatással rendelkező növénykondicionáló. Kijuttatásával több ponton támogathatjuk a termesztés eredményességét. Hozzájárul az abiotikus tényezők (kezdeti fejlődésnél jelentkező hideg időjárás), gyomirtás, jégverés okozta stressz helyzetek kiheveréséhez és a megfelelő állomány higiénia fenntartásához. Továbbá ellenállóvá teszi a növényünket az intenzív termesztési körülmények miatt jelentkező gombás megbetegedésekkel szemben. Nem érdemes kockáztatni a peszticid maradványok megjelenését az egyre szigorúbb felvásárlói szabályrendszerben és nem mellesleg a felelős termelői szemléletben. Használjon Ön is Flavo Plantot csemegekukoricája kondicionálásához!

Gombos Gergely

flavoplant.hu 

Hozzászólás a cikkhez