Aktuális cikkek

Újdonságok a Szegedi Tudományegyetemen az ország legnépszerűbb precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésében

Magyarországon a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésre jelentkezők mintegy fele választja a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen folyó precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot.

Mi adja ennek a képzésnek a vonzerejét? Nincs titok a jelenség mögött, csak jól megfogalmazott koncepció és következetes csapatmunka – állítja Dr. Sisák István a szak vezetője.

A képzés 2019. szeptemberében indult, és már akkor a drónos alkalmazások oktatását állították a fókuszba. Mindhárom félévben külön tantárgy foglalkozik a drónos monitoring és drónos növényvédelem elméleti és gyakorlati kérdéseivel. Mára teljesen elfogadottá vált az a felfogás, hogy a drónok a jövő egyik korszakváltó technológiáját jelentik (disruptive technologies) az élet számos területén, így a mezőgazdaságban is. Ezt egyértelműen jelzi, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az 5G és a mesterséges intelligencia koalíció után közel száz taggal megalakult a Magyarországi Drón Koalíció is, és 2021. július 13-án tartotta az első plenáris ülését. A koalíciónak természetesen a Szegedi Tudományegyetem is tagja.

A hódmezővásárhelyi kar a hallgatói igényekre és a kényszerítő körülményekre, azaz a koronavírus járványra is azonnal reagált. Online levelező képzési formában (blended learning) hirdették meg a képzést, amiben az elméleti tananyagot online formában tanulhatják a résztvevők, a számítógépes gyakorlatok egy része is így zajlik, ugyanakkor a fontos gyakorlati részeket, különösen a drónos repüléseket jelenléti oktatásban, a számukra legmegfelelőbb helyszínen végezhetik a hallgatók.

A precíziós mezőgazdaság nagyon gyorsan fejlődő szakterület, ezért fontos, hogy a világszínvonalat jelentő újdonságokat is megismerjék a hallgatók. Éppen ezért szakmai tanulmányútra vittük őket már 2019-ben is, és így teszünk 2022-ben is, hogy a hannoveri Agritechnicán, a világ legnagyobb agrártechnológiai szakvásárán láthassák saját szemükkel is a világújdonságokat – büszkélkedik a szakvezető.

A kar egy kiválósági pályázatot is meghirdetett öt éven belül végzett hallgatók számára, akik BSc vagy MSc diplomájukkal pályázhatnak, és az első helyezett hatszázezer forint értékben teljes tandíjmentességet nyer a precíziós képzésre, de a második és harmadik helyezett is nagyon jelentős kedvezményt kap.

Aki további részletekre kíváncsi, látogasson el a szak honlapjára (http://www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek/szakiranyu-kepzesek/precizios), ahol megtalálhatók a jelentkezési feltételek és határidők, a jelentkezési lap, a képzés programja, de ezen túl sok érdekesség és további hasznos információk is, többek között egy sikeres drónos szakmai rendezvény összes előadásának az anyaga.

Címlapfotó: 2020. októberében az SZTE Mezőgazdasági Kar precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakos hallgatói a DJI Agras T16 és Phantom 4 Multispectral drónok irányítását gyakorolják a MyActionCam Kft. szakembereivel és a Mezőgazdasági Kar oktatóival.

Hozzászólás a cikkhez