Aktuális cikkek

Támogatásra számíthatnak a gombatermesztők

A pályázati lehetőség célja a gombatermesztő gazdaságokban megtermelt gomba mennyiségének növelése, amely lehetővé teszi a hazai fogyasztás emelése mellett a folyamatosan bővülő exportlehetőségek kihasználását és a feldolgozóipar igényeinek kielégítését is.

Az ágazat további fejlesztésének feltétele a technológiaváltás elősegítése, a megfelelő mennyiségű és minőségű komposzt alapanyag rendelkezésére állása, ezért a felhívás (tervezet) támogatja a komposzt előállító- és gombatermesztő kapacitás növelését, a termelők versenyképességének erősítését, az új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazását.

A felhívás teljes keretösszege: 20 milliárd forint. Sikerrel azok a MVH regisztrációval rendelkező mezőgazdasági termelők pályázhatnak majd, melyek elérik a 6000 EUR STÉ (Standard Termelési Érték) üzemméretet, illetve árbevételük legalább 50 %-a mezőgazdasági tevékenységből származik. A pályázat kollektív formában is beadható.

A támogatási konstrukció lehetőséget biztosít új gombakomposzt előállítására alkalmas komposztüzem létesítése, új gombatermesztő létesítmény kialakítása, valamint komposztüzemhez, gombatermesztő létesítményhez kapcsolódó új építésű áruvá készítést szolgáló temperált levegőjű termékmanipuláló, osztályozó, csomagoló létesítmények, közlekedők, továbbá kiszolgáló terek létesítésére,

meglévő létesítmények bővítésére és korszerűsítésére,

energiahatékonyságot javító tevékenységekre.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén is – minimum 300 millió forint, maximum 2 milliárd forint. A támogatás mértéke az elszámolható költségek maximum 50 %-a.

A felhívás tervezet szerint a pályázat legkorábban 2021. augusztus 16-tól lesz elérhető. Az első benyújtási szakasz augusztus 30-án zárul majd.

Hozzászólás a cikkhez