Aktuális cikkek

Talajjavítás természetesen: bodrogkesztúri riolittufával

A talajművelés és talajjavítás általános célja a kultúrnövény számára optimális talajállapot biztosítása. A megfelelő, robbanásszerű keléshez elengedhetetlen az okszerűen megválasztott talajművelési rendszer. Legfontosabb feladatunk a talaj hő-, levegő- és vízháztartásának befolyásolása a kultúrnövényünk számára.

A Bodrogkeresztúri riolittufa fizikai tulajdonságainak köszönhetően morzsalékos talajszerkezetet biztosít, mely pozitív hatással van a talaj hőmérsékletére, az optimális levegő arányára és a biológiai életére. Térfogattömegéhez viszonyítva nagy vízkapacitású, így optimális hatást gyakorol a talaj vízgazdálkodására is. A Bodrogkeresztúri riolittufa a talaj felső rétegében bedolgozva a növény és a vetéstechnológia igényeihez mérten, elősegíti a gyors kelést és kezdeti fejlődést.

A magágykészítés a magágy kiszáradásának elkerülése miatt, a vetés előtt legfeljebb 1 nappal vagy a vetéssel egymenetben történjen meg. A riolittufával megfelelően kezelt területen a magágy kiszáradása elkerülhető.  A szántóföldi növények talajművelési rendszerei az idők során folyamatosan változtak és fejlődtek. A múlt században széles körben elterjedt a nagy energiaigényű szántás, a forgatásos talajművelő rendszer. A szántás egyes agrotechnikai és energetikai hiányosságai miatt új, energiatakarékos rendszerek kifejlesztésének igénye jelentkezett.

A Bodrogkeresztúri riolittufa talajjavító hatását a talajba keverve fejti ki, beforgatására nincs szükség. A fenntartható talajjavítás előtérbe kerülését a gazdaságokban az egyre aszályosabb időszakok gazdaságossági mutatói és a gyenge adottságokkal rendelkező homokos-vályog talajok indokolták. A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, pH értékét és nyomelemellátását javítja.

További alkalmazási lehetőségei közt érdemes megemlíteni, hogy eredményesen alkalmazható állattartási hulladékkezelésre, szervestrágya kezelésére, víztisztításra, komposztáláshoz, alomanyagként a padozatra terítve, kertépítésre, növényvédőszer- és műtrágyagyártásra hordozóanyagként. Természetes anyag, kizárólag produktív hatása van a vegetációra. A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatás érhető el. Kijuttatása nem igényel többlet beruházást.

A riolittufával kezelt területen optimális talajnedvesség és hőmérsékleti viszonyok között történhet a vetés, mely az egyöntetű kelés feltétele. Általánosságban elmondható, hogy a szükségesnél sűrűbben vetett növényállomány esetén számolhatunk a vízigény és az aszályérzékenység növekedésével, valamint a magasabb szemnedvesség-tartalommal betakarításkor. A riolittufával végzett kísérletek igazolják, hogy a talaj és a növény optimális vízgazdálkodásának köszönhetően csökkent a nedvességtartalom a betakarított szemekben, illetve víztartó szerepének köszönhetően csökkent az aszályérzékenység.

Válassza Ön is a természetes megoldást!

Podráczki Károly
értékesítő
+36/70/524-3774
karoly.podraczki@colas.hu
www.riolittufa.hu

Hozzászólás a cikkhez