Aktuális cikkek

Korszerű meteorológiai adatokat nyújt az OMSZ az agrárium szolgálatában

A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Macro cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft. között jött létre – közölte az egyetem az MTI-vel.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A tájékoztatás szerint a széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak. A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat, egyebek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában, vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer, amelynek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodásban, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárásokál – írták.

Hozzászólás a cikkhez