Aktuális cikkek

Horvát-magyar innováció a szerves trágya gazdaságos felhasználására!

A mezőgazdaság kiemelt ágazatnak számít a horvát–magyar határmenti régióban, a földművelés több száz család megélhetését biztosítja a területen, ahol mindenki igyekszik a legoptimálisabb eszközöket és módszereket használni. E cél érdekében fogott össze a magyarországi, barcsi telephelyű Szige-Mix Kft. és a horvátországi Leško d.o.o., hogy egy költséghatékony megoldást kínáljanak a szerves trágya gazdaságos felhasználására, mely a talaj értékes és természetes tápanyaga.

A mintegy két évig tartó gondos előkészítés után kezdődött meg a termékfejlesztés, melyhez mindkét cég szakértelmére szükség volt: a horvátországi Leško d.o.o. már több mint 20 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek, többek között pótkocsik gyártásával, míg a több mint 7 éve működő, 100%-ban magyar tulajdonú Szige-mix Kft. lakatosipari munkátkat végez, és a termelési kapacitások adta lehetőségek optimális kiaknázásaként, egy átgondolt tervezési és fejlesztési időszak eredményeként, 2017-ben megkezdte mezőgazdasági talajművelő-gép termékvonalának gyártását és piaci bevezetését saját SIGMA márkanéven. Kihasználva a közös szakértelmet, a két cég kifejlesztett egy folyékonyműtrágya-tartályt variálható alvázzal és a hozzá tartozó adapterrendszerrel, melynek segítségével a hígtrágyát mint rendkívül értékes tápanyagot a talajba lehet juttatni.

A termék két részből áll: egyrészt a Leško d.o.o. által kifejlesztett szippantó pótkocsiból, melynek tartályában a trágyát eljuttatják a termőföldig, másrészt a pótkocsira illeszthető injektálóból. A tartálykocsi alapja egy multifunkcionális alváz, mely lehetővé teszi különféle funkciókkal rendelkező felépítmények rögzítését. A multifunkcionális alváz kifejlesztése fontos újdonság, mivel egy-egy ilyen speciális mezőgazdasági gép általában csak rövid ideig, 2-3 hónapig használatos, azonban a változó felépítmények használatával a pótkocsik kihasználtsága jelentősen növelhető, akár évente 10-11 hónapos használat is elérhető. A moduláris rendszer jóval költséghatékonyabb, mint minden egyes gép külön megvásárlása.

A közös termék másik eleme a Szige-Mix Kft. által kifejlesztett szántóföldi injektáló eszköz, melyet a pótkocsira lehet illeszteni. Ebből két fajta is készült: egyik esetben a talaj felszínét 5-8 cm mélyen megmozgatja, majd a művelő szerszám mögött flexibilis csövön át a hígtrágya a talajba jut, végül pedig az eszköz végén lévő rögtörő elvégzi a lezárás (betemetés) folyamatát. A másik esetben a tartályhoz csatlakoztatott eszköz egyszerűen a gravitációnak köszönhetően egyenletesen szétszórja a trágyát a talaj felszínén. A hígtrágya kijuttatása a tartályból egy forgóelemes elosztó szerkezeten keresztül történik egy rugós szárú kultivátorkapa-tagos eszközzel, amely egy hígtrágyatartályos felépítményre csatlakozik egy hárompontos függesztő szerkezettel.

Ezzel a horvát–magyar közös fejlesztéssel a betakarítások utáni vegetációmentes időszakban a hígtrágya talajba injektálása egy környezetbarát technológiával történik, és nagymértékben hozzájárul a szerves tápanyagok pótlásához. A speciális kivitelű gép maximálisan megfelel a hatóanyagveszteség, a környezetterhelés és szaghatás csökkentése céljainak is.

A hasonló célra létrehozott eszközöket általában nagy teljesítményű traktorokkal lehet használni, melyek rendkívül drágák, így általában csak a nagyobb cégek engedhetik meg maguknak ezek használatát. Ennek a terméknek a fő célja pedig az, hogy egy olyan eszköz kerüljön ki a piacra, amely megfizethető a helyi gazdáknak is, illetve hogy a kis- és közepes nagyságú gazdaságok is alkalmazhassák ezt a fajta technológiát a földművelésben.

A közös termékfejlesztés környezetbarát és innovatív mivolta miatt az Európai Unió is biztosított társfinanszírozást a B Light Grant Shema projekt, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül, mely a magyar–horvát határrégióban működő kis- és középvállalkozások együttműködését támogatja. A 20 hónapos projekt összértéke 320.000 EUR (partnerenként 160.000 EUR), melyből az EU-társfinanszírozás mértéke az összköltségek 75%-a, azaz 120.000 EUR partnerenként. Ebből mindkét cég, egyebek mellett, be tudta szerezni a gyártáshoz szükséges legmodernebb technikai eszközöket.

A határ mindkét oldalán meglévő hazai piac mellett már most, a fejlesztés szakaszában is mutatkozik érdeklődés a régió országaiból, valamint Nyugat-Európából is, így a horvát Leško d.o.o. és a magyar Szige-mix Kft. közötti együttműködés remélhetőleg hosszútávú és sikeres lesz.

Hozzászólás a cikkhez