Aktuális cikkek

Előzze meg a tűzelhalást!

Az ERWIPHAGE PLUS biológiai növényvédő szer az Enviroinvest Zrt. által kifejlesztett első magyar bakteriofág alapú készítmény, mely a tűzelhalás ellen preventív jelleggel sikeresen alkalmazható.

Az ERWIPHAGE PLUS világszinten is újdonság, mivel ez volt az első tűzelhalás elleni bakteriofág-alapú növényvédő szer a világon. A hatóanyagok, a bakteriofágok (röviden fágok), fehérjéből és nukleinsavból álló részecskék, melyek rendkívül specifikusak, az általunk alkalmazott fágok kizárólag a tűzelhalás kórokozóját, az Erwinia amylovora baktériumot pusztítják el. A fágok felfedezésétől kezdődően létezett az a gondolat, hogy e részecskék felhasználhatóak lennének a bakteriális kórokozókkal szemben vívott küzdelemben. 

Miután Sir Alexander Flemming 1928-ban felfedezte a penicillint, illetve különösen miután az 1940-es évek második felében elindult az antibiotikumok széleskörű alkalmazása, a fágok terápiás alkalmazásának kutatásai háttérbe szorultak.

A kórokozó baktériumokkal vívott harc soha nem ér véget: míg egyre újabb antibiotikumok kerülnek kifejlesztésre és bevezetésre, a baktériumok hosszabb – (de általában) rövidebb idő alatt rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben. Ha azonban antibiotikumok helyett fágokat alkalmazunk, a baktériumok hiába válnak rezisztenssé az alkalmazott készítményre, a fágok „gondoskodnak” arról, hogy a rezisztens baktériumokat is támadni képes újabb fágok jöjjenek létre.

A fágokat a környezetünkből izoláljuk, majd kiválasztjuk a növényvédő szerként alkalmazhatókat, melyeket a készítményben alkalmazunk. Köszönhetően természetes mivoltának, ez a környezetbarát biopeszticid ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. Az ERWIPHAGE PLUS két komponensből áll, a 100 ml-es üvegecskék a hatóanyagot, míg az 1 l-es palackok a hatásfokozó adjuvánst tartalmazzák. Az Erwiphage PLUS fág-összetételét úgy fejlesztettük tovább, hogy a kórokozó baktérium ellenállósága a készítménnyel szemben alacsony legyen! Ezek alapján 2020-ban már három, 1-es, 2-es és 3-as sorszámmal ellátott „A” komponenst kínálunk. Mindháromban különböző a vírusok koncentrációja, így a rezisztencia kialakulásának az esélyét minimálisra csökkentettük.

„B” komponens UV védelemért felelős alkotóelemét is továbbfejlesztettük, így sokkal stabilabb a hatóanyag és erőteljesebb a hatása.

A virágzás időszakában a technológiába épített háromszori permetezés nagyfokú védelmet biztosít az almatermésűeknél a tűzelhalás ellen.

Egy-egy területre egymás után szükséges előbb az 1., majd a 2. végül a 3. jelű készítményt permetezni, három egyenlő időszakra osztva a virágzás periódusát.

Meghatározott környezeti feltételek együttállása esetén (hőmérséklet, páratartalom, vagy mechanikai sérülés veszélye) érdemes újbóli 1-2 permetezést végezni. Az ERVIWAPHAGE PLUS dózisa: 100 ml „A” komponens és 1 l „B” komponens oldva annyi (de maximum 1000 l) vízben, amely 1 hektáron megfelelő fedést ad. Mivel a fágok UV érzékenyek, a permetezést célszerű napnyugta után végezni, növelve ezáltal a készítmény hatásosságát. A 100 ml-es „A” komponenst hűtőszekrényben kell tárolni (ugyanakkor kerülni kell azt, hogy megfagyjon, mivel a jégkristályok károsíthatják a fágokat), míg a „B” komponens szobahőn tárolható.

A készítmény 2012 óta 120 napos szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel rendelkezik és a www.erwiphage.hu honlapról megvásárolható. 2021-ben a 120 napos engedély érvényessége március 15-től indul, az ERWIPHAGE PLUS-t azonban már előre meg lehet rendelni. Ezt támogatandó, e biopeszticid fejlesztője, gyártója (az Enviroinvest Zrt) az április 15-ig beérkező megrendelésekre jelentős árkedvezményt biztosít.

Hozzászólás a cikkhez