Aktuális cikkek

Védje magát az egyre szélsőségesebb időjárás okozta terméskárok ellen!

A mezőgazdasági károk enyhítésére egyedülálló támogatási rendszer van érvényben Magyarországon, ami kiváló lehetőség a gazdák számára időjárás okozta termésveszteség esetén. Miért nem él mindenki ezzel a lehetőséggel? Tapasztalataink szerint, ennek oka többségében az információ hiány és a tévhitek.

Milyen támogatásra számíthat az államtól, ha kára keletkezik?

Természeti csapások (jég, tűz, aszály, stb) okozta alacsonyabb termésátlag esetén két pilléres rendszer keretében történik a kártérítés:

  • 1. pillér állami kárenyhítési alap: biztosítás nélkül csak a kár 50%-át fizeti az állam
  • 2. pillér támogatott növénybiztosítással:a biztosítási díj akár 70%-a állami támogatásként visszaigényelhető

Fontos kiemelni, hogy a kettő együttesen nyújt védelmet az időjárási kockázatok anyagi enyhítésére!

Sokszor halljuk: „A biztosítás kidobott pénz, mert ha károm van, nem fizet a biztosító”

Egy ellenpélda: Ügyfelünk 61 hektárra kötött biztosítást, amiből 12 hektáron jégkár keletkezett. A biztosító által kifizetett összeg nagyobb volt, mint amit az ügyfél biztosítási díjként kifizetett, ezen felül az állami kárenyhítési alapból is nagyobb kártérítést kapott és még a biztosítási díj után járó állami támogatást is felvette.

2018-as évben a biztosítók több, mint 4,8 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak az anyagi károk enyhítésére.  (Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet)

A nem megfelelően megválasztott biztosítás valóban lehet ablakon kidobott pénz. Fontos, hogy a meglévő tapasztalatokat részletesen átbeszéljük és minden, a gazda számára fontos és szükséges elem bekerüljön a szerződés feltételei közé. Találkoztunk olyan esettel is, ahol olyan feltételekkel kötötték meg a biztosítást, hogy csak 20% feletti üzemi kár esetén térített a biztosító (itt fontos kiemelni, hogy üzemi szinten fogja nézni a kárszakértő a veszteséget, nem csak az érintett területre).

Milyen nagyságú területnél érdemes biztosítást kötni?

Minden olyan területnél, ahol rosszul érintene minket a kieső bevétel, ha elveri a jég, vagy a vihar a termésünket. A kamara tájékoztatása szerint sajnos a 100 hektárnál kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik semmilyen biztosítással. Érdemes a kisebb területeket is biztosítani.

Kiszámíthatatlan és váratlan helyzetekben nem csak a növényi kultúrákban keletkezhet kár

A mezőgazdaságban dolgozók az egyre szélsőségesebb magyarországi időjárás miatt különösen változatos károkkal találkozhatnak. A viharoknak mind az intenzitása, mind a gyakorisága növekedett az elmúlt évek során.

Milyen további mezőgazdasági biztosítások nyújtanak váratlan helyzetekre anyagi támogatást?

  • Nagytestű haszonállatokat, továbbá a baromfiféléket veszélyeztető legfontosabb kockázatkora
  • Speciális mezőgazdasági ingatlanok, gépekben keletkezett károk
  • Gazdálkodás során harmadik félnek okozott vagyoni károk
  • Vegyszerhasználat során harmadik félnek okozott vagyoni kár
  • Munkabalesetek

Ezen módozatokra az állami támogatás nem igényelhető!

Védjük a jövőbeni mezőgazdasági bevételünket, meglévő vagyontárgyainkat és kössünk biztosítást, mielőtt még kárunk keletkezne.

Miért minket válasszon?

Közel 30 év tapasztalattal kezelünk nagyságrendileg 5.000 biztosítási szerződést. Ügyfeleink között megtalálhatóak a magánszemélyek, kis-és középvállalkozások egyaránt. Független tanácsadóként célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk ügyfeleinknek, hogy a piacon számukra elérhető legjobb megoldást tudják választani.
Cégünk 2013 óta jogosult a Független Biztosítási Alkusz Szövetség által alapított „Megbízható Alkusz” minősítés használatára.

A biztosításon kívül már hitelezés tekintetében is szakmai támogatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek, így támogatva az egyszerűbb ügyintézést a pénzügyek tekintetében.

Elkötelezettek vagyunk ügyfeleink értékeinek kiemelt képviseletére és a magas színvonalú szakmai munkára biztosítás és hitel ügyintézés tekintetében egyaránt.

Az Ön számára ideális megoldás megtalálásához szakmai segítséget nyújtunk. Keressen minket bizalommal.

Egyed Györgyi
Dorado XXI. Kft.
ügyvezető
+36/30/970-8083
e.gyorgyi@doradoxxi.hu
info@doradoxxi.hu,

Hozzászólás a cikkhez