Aktuális cikkek

Közeleg a gazdálkodási naplók benyújtásának határideje!

Január 31-ig esedékes a gazdálkodási naplók benyújtása, a nitrát adatszolgáltatás megtételére pedig március 31-ig van lehetőség.

A 2020. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatási konstrukciókban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót benyújtani elektronikus úton:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodás támogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése,
  • élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások,
  • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram.

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni, a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni és ügyfélkapun keresztül beküldeni. A nyomtatvány elektronikus benyújtásához ügyfélkapus azonosítóra és jelszóra van szükség, melyet az okmányirodákon keresztül lehet igényelni, további részletek a Nébih honlapján érhetőek el.

Termeléshez kötött támogatások esetén is szükség van gazdálkodási napló vezetésére, amelyet a helyszíni ellenőrzések során ellenőrizhetnek. Ugyanez akkor is igaz, ha a zöldítést ökológiai másodvetéssel teljesítették: szükség van a napló elkészítésére, melyet ellenőrizhetnek. A napló 2021. január 1-től alkalmazandó formanyomtatványa elérhető a Magyar Államkincstár honlapján.

Nitrát adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik minden nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatóra, valamint az egy háztartás igényét meghaladó mértékben állattartást végzőkre területi érzékenységtől függetlenül. Háztartási igényt meghaladónak számít, ha 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetén 3 számosállat/ingatlan mértéknél több állatot tart. Egy számosállat 500 kg élősúlynak megfelelő állatot jelent. A nitrát adatszolgáltatási időszak minden évben január 1-től március 31-ig tart.

A nyomtatvány elektronikus benyújtásához ügyfélkapus azonosítóra és jelszóra van szükség, melyet az okmányirodákon keresztül lehet igényelni. Az adatszolgáltatást a Nébih oldalán lehet megtenni. Az adatszolgáltatás a gazdálkodási napló releváns részének kitöltésével is teljesíthető. A területek nitrátérzékenységéről a www.mepar.hu oldalon a terület blokkjának tulajdonságai alapján lehet tájékozódni.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függ!

Hozzászólás a cikkhez