Aktuális cikkek

Pálinkákat díjaztak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, a pálinkafőzdéket sem kímélte. Pedig a pálinka nemzeti italunk, és méltó vetélytársa a legnemesebb italoknak.

A pálinka népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett, a kereskedelmi főzdék előállítása igazodott a fogyasztói igényekhez. A pálinkának gasztronómiai jelentősége is van, amit érdemes tudatosítani, emellett persze kiemelt figyelmet kell fordítani a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás fontosságára, annak megismertetésére is.

Az Agrárminisztérium 2014-ben  hívta életre a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit a tavalyi évtől az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenytől függetlenül, teljesen önállóan rendeznek meg. A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor.

Az idei versenyre 20 pálinkafőzde 138 tétellel nevezett, ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé. A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

A felhozatal azt mutatja, hogy a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet és az idei év rossz gyümölcstermése ellenére egyre népszerűbb a verseny a kereskedelmi főzdék körében. A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül azAgrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád és Vadász Pálinkák/Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmosnedűje nyert el. A pálinka különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban, hogy 2016-ban már megkapta az ország pálinkája címet. Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák tulajdonosa a díjátadón elmondta, a főzdénél a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza, a pálinka iránti szenvedély elengedhetetlen része az életüknek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészült a Pálinkakiválóságok Könyve 2020 című kiadvány, amit elektronikus formában a www.nemzetipalinkakivalosag.hu oldalon lehet elérni, de hamarosan nyomtatott formában is megjelenik.

Hozzászólás a cikkhez