Aktuális cikkek

Ültetvénytelepítési pályázatot terveznek

Az agrárminiszter bejelentése szerint 2021 tavaszán egy új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezik a Vidékfejlesztési Program forrásait felhasználva.

A mezőgazdaságon belül meghatározó szerepe van a fogyasztókat friss termékekkel ellátó gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, melyek az élelmiszer- és feldolgozóipar számára biztosítják az alapanyagot. Az egyre növekvő piaci kereslet kielégítéséhez azonban elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek – erősítve a termelők versenyképességét, és jövedelem-biztonságát – mindemellett magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek.

Nagy István agrárminiszter közlése szerint a tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget. Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő, az ültetvényekhez tartozó jégvédő háló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz ugyanezen pályázaton belül, egységben kezelve az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket.

A korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változás, hogy a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez a tervezett változtatás jelentősen csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé.

Már elkezdődött a szakmai háttérmunka az új típusú támogatás kialakításának részleteiről, a minisztérium az Európai Bizottsággal is megkezdte a tárgyalásokat.

Az Agrárminisztérium szándéka, hogy a tervek szerint 2021 tavaszán megjelenő felhívás alapján – a támogatói döntések majdani meghozatalát követően – akár már a 2021 őszi telepítési szezonban elinduljanak az új ültetvények telepítési munkái. További részletek a szakmai döntéseket követően állnak majd rendelkezésre.  Azonban az érintett gazdálkodói kör számára az átgondolt tervezés lehetősége és a szaporítóanyag biztosításának időigénye miatt a pályázat megjelentetésének szándékát már most fontosnak tartotta jelezni az agrártárca.

Hozzászólás a cikkhez