Aktuális cikkek

Tisztítják a védett övezeteket

Összesen 155, védett természeti területen található helyszínről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését végzik el ebben az évben a nemzeti park igazgatóságok.

Az elmúlt néhány hétben 30 helyszínről 1100 köbméter hulladékot szállítottak el a nemzeti parkok munkatársai a „Tisztítsuk meg az Országot! Projekt” keretében.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az agrártárca nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is, ezért még az idén sorompókat és térfigyelő kamerákat telepítenek azokra a helyszínekre, ahol tapasztalatok alapján folyamatos a szemét újratermelődése. A prevenció másik eszköze a szemléletformálás, azaz az igazgatóságok alapfeladatként ellátott környezeti nevelési tevékenysége. A hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. 

2020 és 2022 között a „Tisztítsuk meg az Országot! Projekt” keretében, kormányzati támogatással, összesen négy ütemben a közforgalmú területek megtisztítása a cél.  A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok, illetve a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek.

Az Ordacsehiben talált hulladéklerakó helyén épülhet meg a „Berek világa” látogatóközpont, ahol a létesítmény létrejöttével a Fekete István regényeiből ismert Dél-balatoni Nagyberek természet értékeibe nyerhetnek bepillantást a látogatók.

A látogatóközpont csaknem 400 millió forintból valósulhat meg. A térség élővilága különösen figyelemre méltó, az állatvilágból a récék, a gémfélék és ragadozó madarak is a terület lakói. A halak közül a lápi póc míg a hüllők közül a mocsári teknős is megtalálható a területen.

A 713 köbméternyi hulladék elszállítása után az utolsó akadály is elhárult a létesítmény megépítése elől.

Hozzászólás a cikkhez