Aktuális cikkek

Magyarország legszebb konyhakertjei

Több kategóriában díjazták az idén is Magyarország legszebb konyhakertjeit; a program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti a lakosság körében.

Az országossá vált mozgalom célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, ezzel is hozzájárulva, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, ellátva ezzel a családot friss, egészséges élelmiszerrel.

Az Agrárminisztérium a program elindulása óta figyelemmel kíséri és támogatja a kezdeményezést, így ahhoz is, hogy a „A legszebb konyhakertek” programmind szélesebb körben ismertté és kedveltté váljon.

2012-ben még csak 22 jelentkezővel indult a program, 2015-től Magyarország minden megyéje csatlakozott, mára már 138 határon túli település is részt vesz a programban. A szervezők fontosnak tartják, hogy a családok, azaz az idősebb és a fiatalabb generáció a tudást átadva műveljék otthon a kerteket, saját kétkezi munkájukkal termelve meg a zöldséget és gyümölcsöt. Az öngondoskodás különösen nagy lehetőségű a járványidőszakban. A konyhakert program közösségépítő szerepe sem elhanyagolható, hiszen számos új kertbarát kör, civil szervezet és egyesület alakult.

Ebben az évben 230 településről 1840 kerttel neveztek a versenyre. A program eddigi történetében 15.642 nevezéssel már 87.225 kertművelő tevékenykedett a kertekben, akiknek több mint a fele húsz év alatti. Sok óvoda, iskola és tavalytól már bölcsőde is csatlakozott, egyre több szociális intézmény is részt vesz a kezdeményezésben, sőt, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek által gondozott kertekkel is pályáztak.

Az indulók többsége a vegyszermentes kertművelést választja, de ha mégis permetezésre kényszerülnek, egyre tudatosabban használják a megfelelő szereket, megfelelő dózisban. Így biztosítható, hogy minél egészségesebb zöldségféléket termesszenek.

A versenyt „Szorgalom, kitartás, hűség” jelmondattal 2021-ben is megrendezik.

Hozzászólás a cikkhez