Aktuális cikkek

Flavo Plant a tenyészidőszak legvégén és kora tavasszal

Szerző: Gombos Gergő, Szőke Tamás

Mád, 2019 november

Gyümölcsöseinkben és a szőlőben a 2021-es szezon elkezdődött. Noha egyes fajok még az ez évi termést érlelik a következő év termő rügyeinek differenciálódása egyes kultúrákban szeptemberig is eltarthat. A jövő évi termés, a generatív teljesítmény megalapozásáról már előző évben gondoskodnunk kell. Az ültetvényben rejlő potenciál kiaknázását segítik a fitotechnikai beavatkozások, a megfelelő víz- és tápanyag ellátás biztosítása mellett, a megfelelő növény egészségügyi állapot is.

Amennyiben természetes anyagokkal akarjuk az ültetvény higiénés állapotát javítani, akkor gondoljunk a Flavo Plantra. 

Kapuvár, szilva, 2020 július

Használata klasszikus növénykondicionálásnak tekinthető: hozamfokozó és termésbiztonságot növel, ezért ajánljuk a szakma figyelmébe, hiszen több évjáratban bizonyított már.

Mád, 2019 szeptember

A téli viszontagságokkal szemben növényeink ellenálló képessége nagyban függ a fás részek megfelelő beérésétől és a sejtnedvek megfelelő koncentráltságától. Ennek záloga az egészséges lombozat késő őszig tartó zavartalan asszimilációja. Ha az őszi időszakban a fás szövetek és a termőrügy töltekezése nem, vagy nem megfelelően megy végbe, annak egyenes következménye a gyenge tél és fagytűrés, azaz a téli és különösen a tavaszi fagyokkal szemben megnyilvánuló alacsonyabb tolerancia.

Mád, 2019. november 14.

A feladat látszólag egyszerű minél tovább a növényeken kell tartani az egészséges leveleket. Ebben segít a Flavo Plant.

2019-ben Mádon a Dorgó dűlőben található szőlőben már a nyár folyamán szembetűnően elvállt a Flavo Plattal kezelt ültetvényrész az üzemi kontrolltól. A megdöbbentő különbség a szeptember végén tapasztalt fagyok (legalacsonyabb hőmérséklet: -1,5°C) hatására következett be, ugyanis a kontroll ültetvény viszonylag kis változásra is lombhullással reagált. Látszólag mellékes csak az őszi lombozat megtartásának fontossága, de számolnunk kell az évek óta visszatérő tavaszi és a virágzási időszakokban megjelenő fagyokkal. A Flavo Plant technológiát alkalmazó gyümölcsösökben tapasztaltuk a kajszi barack virágzáskori jobb hidegtűrését. (2020. Eger Pünkösdtető) Gyakorlatilag a területen csak a kezelt területen volt elfogadható termés mennyiség és minőség.

Kapuvár, szilva, 2020. július 1.

Hasonló példát mutatott Kapuváron bekövetkezett áprilisi fagy, majd azt követő folyamatosan alacsony hőmérséklet a szilvaültetvényben. Virágzáskor használt Flavo Plant már a virág elrúgás mértékében megmutatta pozitív hatását.

Eger Pünkösdtető, kajszi, 2020 július

Flavo Plant ajánlott technológia a vegetációs időszak végén és kora tavasszal. 

Nyári szüretelésű gyümölcsösökben gondoskodni kell a betakarítást követő lombvédelemről minimum két alkalommal. A teljes lefedettséghez elegendő vízmennyiséggel kezeljük a lombozatot, és minimálisan elérjük a 2‰ tankkeverék koncentrációt. 

Eger Pünkösdtető, kajszi, 2020. július 2.

Őszi betakarítású gyümölcsösök esetében a gyümölcsvédelem miatt általában nem kell külön kiemelni a növényvédelem fontosságát, de itt is érdemes egy-két fontos szempont miatt a Flavo Plant használatát előtérbe helyezni. Az első ilyen tényező a bevezetőben említett egészséges lombozat megtartása, azaz a Flavo Plant nem fogja „öregíteni” a lombozatot. Betakarítás előtti időszakban a konvencionális növényvédelem esetében is fontos a kemikáliák mellőzése a szermaradványoktól mentes termés biztosítása. Flavo Plant alkalmazható betakarítási időszakban és ÖKO gazdálkodásban is, de erjesztéses gyümölcsfelhasználás esetén figyelnünk kell a 14 napos várakozási időre. 

Eger Pünkösdtető, kajszi, 2020. július 1.

Tavaszi kezelések esetében az első ajánlott Flavo Plant kezelés a rügypattanás és/vagy virágzási időszak. Ilyenkor is ügyelnünk kell a 2‰-es koncentrációra, de ebben az esetben alacsonyabb lé mennyiség miatt eltérhetünk az alap ajánlás 1l/ha mennyiségtől. 

Mindezek alapján a legfontosabb érv 2020 évben a gyümölcsárakban fogalmazódott meg!

Dankó Róbert
okl. növényvédelmi agrármérnök
robert@arravis.hu
+36302287435 

Gombos Gergely
kertészmérnök
gergo@arravis.hu 
+36307855276

Szőke Tamás
okl. agrármérnök
tamas@arravis.hu
+36309449552

Hozzászólás a cikkhez