Aktuális cikkek

Védje meg gazdaságát a kártevőktől

2020 eddig is számos kihívást állított a magyar gazdák elé: a februári fagyokat és az áprilisi aszályt a koronavírus miatt elhalasztott – szélsőséges esetekben ellehetetlenült – eszközpark-megújítások és folyamatos termény- és jószágár-ingadozás követte. Most pedig a hideg őszi idő eredményezi a kártevő rágcsálók gazdaságokban való megjelenését, ottani elszaporodását, amely ellen védekezni kell! A legfontosabb tudnivalókat a NovaTox szakértője, Kovács Tamás osztja meg az olvasókkal.

Az időjárási szélsőségek és a kártevő rovarok mellett a leginkább veszélyes, betegségeket terjesztő rágcsálók közé tartozó patkányok elszaporodása jelentik az évszak egyik legnagyobb kihívását. A patkányok nem csak a városi, hanem az agrárius közegben is feltalálják magukat, különösképp az állattartás helyszínéül szolgáló telepeket, illetve a könnyű élelemszerzési lehetőséggel kecsegtető helyszíneket preferálják. „A patkányszaporulatok miatt leginkább veszélyben forgó területek azok, amelyeket nem bolygatunk napi rendszerességgel” – mondta el Kovács Tamás, a NovaTox rágcsálóirtó szakértője. – „Tipikusan ilyenek a ritkábban látogatott melléképületek, takarmány-raktárak, komposztálók vagy az állattartó telepek ember által ritkábban látogatott részei.”

Az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997 FM rendelet külön szól gazdák kártevőirtási kötelezettségéről. A rendelet értelmében a kártevők elleni védekezés valamennyi élelmiszervállalkozásnak kötelező feladata, ennek érdekében a vállalkozásoknak saját programot kell készíteniük, amelynek meglétét és szakszerűségét a hatóságok bármikor ellenőrizhetik.

Válasszon a terményeire és jószágaira ártalmatlan megoldást, bízza szakértőre a feladatot!

Kovács Tamás hangsúlyozza olvasóink számára: „Amennyiben a méreggel történő irtást választják, de a méreg nem rögzítve kerül kihelyezésre, nem kellő mennyiségben, nem a megfelelő minőségű mérgezett csalétek használatával, biztosan eredménytelen lesz az irtási kísérlet. Ezzel azt kockáztatják a gazdák, hogy a helyi patkányokban tolerancia vagy rezisztencia alakul ki egy adott hatóanyagra, azaz ők maguk vértezik fel a patkányokat az irtás ellen.” Kovács Tamás éppen azért, hogy a patkányok ne legyenek képesek alkalmazkodni a megváltozott, számukra veszélyes körülményekhez egy teljesen természetes, az országban egyedül a NovaTox által használt módszert preferál, az úgynevezett görényes rágcsálóirtást. „A módszerünk lényege, hogy egy betanított keresőkutyákból és a természetes vadászösztöneiknek eleget tevő görényekből álló állatcsapat közös erővel, irányítottan keresik fel és kapják el a kártevőket. Mivel a patkányok nem képesek megbújni a szűk járatokba is őket követő görények elől, azonnali eredménnyel jár az irtásuk.”

Háttérinformáció:

A NovaTox 2008-ban alapított, teljeskörű rovarirtó és rágcsálóirtó szolgáltatásokat végző, magyar tulajdonú cég. A rágcsálóirtás egy természetes és méregmentes módszerét, a vadászgörényes patkányirtást egyedülálló módon alkalmazza az országban. Az elvégzett munkájukra garanciát vállalva dolgoznak partnereik felkérésére. A cég szakértelmét igazolja, hogy vezetősége tagja a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének, valamint a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének, továbbá szakembereik tagjai a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának.
www.novatox.hu

További információ:
Szuchy Brigitta
Alright Communications
+36 20 336 9381
brigitta.szuchy@alrightcom.hu

Hozzászólás a cikkhez