Aktuális cikkek

Kifizetik az agrártámogatások előlegét

Október 16-tól megindul az agrártámogatások előlegfizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdik.

A közös agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton – a közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program pályázatai, a nemzeti támogatások és a piaci támogatások csoportján – keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül. A tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot.  

Ebben az évben 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Három nagy támogatási forma esetében fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után, az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, míg a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál – mint az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet.

A gazdálkodók által az idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül még további 290 milliárd forintot fizetnek ki, ebből több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint az állattartók átmeneti nemzeti támogatása, ötmilliárd forintot pedig már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából.

Az előlegfizetés fő célja az őszi munkák zavartalan elvégzésének, így a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása. A prioritás az, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, továbbá minden olyan jogcímen elinduljon az utalás, amelyen van rá lehetőség.

A területalapú támogatásokon túl az egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások – mint a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után kaphatók – kifizetését is megkezdik.

A Magyar Államkincstár az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdi. A szervezet 7800 levelet küldött ki az egységes kérelmekkel kapcsolatosan pontosítást kérve, és mielőbb várja a gazdák válaszait, hogy elkezdhesse a kifizetéseket. 

Mint ismert, a Magyar Államkincstár 2016-tól előzetes elbírálással is segíti a gazdákat, hogy mindenki pontosan tudja, mire számíthat. Fontos, hogy a kérelmeket lehetőleg elektronikusan adják be a gazdák, mert így gyorsabb a feldolgozás, ezáltal gyorsabban juthatnak a pénzükhöz.

Hozzászólás a cikkhez