Aktuális cikkek

Gyenge a méztermés, többlettámogatás nem lesz

Többnyire nemcsak a teljes hazai fogyasztást fedezi a magyar méztermelés, de jelentős, 17,5-23,5 ezer tonna körüli mennyiségben exportra is jut. Egy átlagos évben az Európai Unió össztermésének 10 százalékát Magyarország adja.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az egy főre jutó éves átlagos mézfogyasztás hazánkban, hiszen amíg 2010-ben egy ember átlagosan 30 dekagramm, addig 2019-ben már közel 1 kilogramm mézet fogyasztott.

Magyarországon hozzávetőlegesen 1,2 millió méhcsalád van, s bár az idei eredmények csalódást okoztak a termelőknek, jut elég méz a hazai piacra, mert a méztermés és a tartalékok a mintegy 10 ezer tonna körüli belső fogyasztást ennek ellenére is fedezik.

Az átlagostól erőteljesen elmaradó hozam hatással lehet ugyan az árakra, de állandósuló, drasztikus áremelkedésre nem számítanak az Agrárminisztériumban, az értékesítési árat ugyanis a helyi kínálat és kereslet befolyásolja, valamint az áruházláncokon és mézfeldolgozókon keresztül érkező, jellemzően olcsóbb import. Magyarországon az utóbbi öt év mézimportja évi 1200 és 1800 tonna között változott, az idén a fogyasztástól függően ez magasabb lehet, de lényeges emelkedésre nem számítanak.

Az elmúlt öt év átlagos mézhozama 20 és 32 ezer tonna között volt hazánkban, az utóbbi években csökkenő tendencia mellett. Ebben az évben csak 14 ezer tonna méztermésre számít az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Bár a méhegészségügyi helyzet az idén megfelelő volt, a méhcsaládok szinte egész évben népesek és vitálisak voltak, az aszály hátráltatta a repce virágzását, szokatlanul nagy fagykért szenvedtek el az akáclegelők, a napraforgó virágzása idején pedig a hűvös, csapadékos időjárás akadályozta a gyűjtést.

A mindegy 20 ezer magyar háztartás megélhetéséhez hozzájáruló méhészeti ágazatot egyebek mellett a fele részben uniós finanszírozású Magyar Méhészeti Nemzeti Program (MMNP) forrásaival támogatják. A kormány a méhészeti ágazatnak egymilliárd forintot biztosít a koronavírus veszélyhelyzet miatti nehézségek kezelésére, és a méhtartási kedv fenntartására. Az ágazat részére nyújtott támogatások alkalmasak a gyengébb termés miatt esetlegesen kialakuló átmeneti piaci zavarok kezelésére is, ezért az idei gyenge termés miatt a támogatások bővítése nem várható.

Hozzászólás a cikkhez