Aktuális cikkek

Lazulhat a zéró tolerancia a járművezetésben

Társadalmi vitát indít a magyar kormány a gépjárművezetők alkoholfogyasztására vonatkozó zéró tolerancia esetleges fellazításáról, emellett milliárdokkal segíti a bortermelőket. Új bortörvény készül.

Nagy István agrárminiszter egy rendezvényen a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra utalva arról beszélt, hogy szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazításáról.

Szólt arról, hogy megítélésük szerint a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, ezért a kormány több intézkedéssel segíti őket, hogy eredményesebben értékesíthessék termékeiket. Ennek érdekében már korábban döntést hoztak arról, hogy 2,2 milliárd forintos átmeneti, vissza nem térítendő támogatásra nyújthatnak be igényt a kiírásnak megfelelő borászatok. Emellett a magyar borok népszerűsítésére, az értékesítés megkönnyítésére három éves, 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak az Európai Unió és a harmadik országok piacain.

Ugyancsak az ágazatot érintő hír, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amelynek célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak. Így például a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása is szabályozást igényel, mert ez jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. Az elképzelések szerint jövőre már szabadon árusítható lesz ez az ital is, nem kell forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni.

A törvény már a végső egyeztetés stádiumában van, és hamarosan benyújtják a parlament elé, az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe. Az ellenőrzések hatékonyabbá tétele is kormányzati cél, a remények szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon átláthatóbbá válik a rendszer, emellett az új szabályozás nagyobb önállóságot biztosít majd a termelői közösségek számára.

Hozzászólás a cikkhez