Aktuális cikkek

Megtartották Poznanban az élelmiszeripari kiállítást

A magyar stand nyerte el az Acanthus Aureus díjat, amit a legjobban megtervezett megjelenésért adtak át a Polagra Food kiállításon. A kiállítás mellett lengyel-magyar kétoldalú találkozóra és agrárminiszteri találkozóra is sor került.

Szeptember 28. és október 1. között rendezték meg a hagyományos Polagra élelmiszeripari kiállítást a lengyelországi Poznanban. Magyarország az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. révén magyar borokat, fűszereket, sütőipari és mangalicatermékeket bemutató nemzeti standdal vett részt a kiállításon, amely elnyerte a legjobban megtervezett megjelenésért járó Acanthus Aureus díjat.

A magyar-lengyel bilaterális találkozón szándéknyilatkozatot írt alá Feldman Zsolt magyar és Szymon Giżyński lengyel államtitkár, mely az agrárszakképzés területén történő együttműködést hivatott elősegíteni. Ennek alapján érdemi együttműködés indulhat el a felnövekvő generáció képzésében kulcsszerepet játszó oktatási intézmények, az oktatók és tanulók között.

A Polagrával egyidőben tizenegy ország agrárminisztere vett részt a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. A tanácskozáson a Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország alkotta V4 csoport, valamint a hozzájuk csatlakozott hét másik tagállam a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőbeni tartalmi elemeivel kapcsolatos, jelentős kérdésekben alakított ki közös álláspontot az októberi agrárminiszteri tanácsülés előtt. Ez utóbbi ülésen a német elnökség közös tanácsi álláspontot kíván kialakítani a KAP jövőbeni szabályozását illetően, ami indokolttá és időszerűvé tette az együttes fellépést több, még nyitott témában.

A résztvevő tizenegy ország közös nyilatkozatot fogadott el, amelynek javaslatai egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutatnak. A tagállami szubszidiaritás garanciális elemeinek megőrzése, a kisgazdaságok adminisztratív terhelésének megakadályozása, vagy a mezőgazdaságot érintő reális környezeti célok kitűzésének szükséglete egyaránt fontos témái voltak a tanácskozásnak.

Hozzászólás a cikkhez