Aktuális cikkek

Növényvédelem egyszerűen

Sokszor felmerülő, esetenként visszatérő probléma a szőlőültetvények, gyümölcsösök vagy akár a friss telepítésű erdők növényeinek védelme, akár a vadak okozta rágás, akár a vegyszeres, mechanikai gyomirtás káros hatásai ellen.

A megvédendő terület körülkerítésétől az egyedi védelemig számos megoldás kínálkozik a gazdálkodók számára, de megtalálni és alkalmazni a célnak megfelelőt, már összetettebb feladat.

A fiatal szőlővesszők, facsemeték, a telepítésüket követő első néhány évben fokozott veszélynek vannak kitéve, akár a szélsőséges időjárás, akár a kis – és nagyvadak, vagy az egyéb, szabad szemmel alig vagy egyáltalán nem látható kórokozók által, de a nem kellően körültekintő mechanikai és/vagy vegyszeres gyomirtás is hasonló veszélyforrás lehet növényeink számára. A helyzet csak fokozódik, ha a gazda az egyedi védelem mellett dönt, de a törzsvédőből nem a megfelelőt választja, vagy azt nem megfelelően alkalmazza.

A több alternatíva közül most kiemelnék egyet, amely komplex megoldást nyújthat a leírt problémákra, hiszen megfelelő védelmet nyújt vadon élő állatok rágása ellen, a szél ellen, az alacsony vagy magas hőmérséklet ellen, a herbicidekkel szemben. Megfelelő védelmet nyújthat továbbá a mechanikai gyomirtás során felverődő és a vessző vagy törzs felületén horzsolást, törést okozó durvább hantokkal, esetleg kisebb kövekkel szemben. A szőlővessző vagy fiatal facsemete vékony kérgének sérülése a növény elhalásához is vezethet, jelentős károkat okozva ezzel a gazdálkodónak.

A Clicktube segítségével a termő időszak meghosszabbítható, árnyék teremthető, mely a fa telepítési és erősödési időszaka alatt szükséges, a túlélési arány növelhető, támogató mikroklíma hozható létre a növény körül, amely az intenzív növekedéshez járul hozzá. A törzsvédők alkalmazásakor törekedni kell arra, hogy a törzsek túlmelegedését megelőzzük. A fatörzsek, főként a vékony kérgű fajok, mint bükk, cseresznye, a juharok és különösen a nyárfák fokozottan hajlamosak a túlmelegedésre, amikor a műanyag, szorosan zárt favédők érintkeznek velük. Napsütéses, de hideg téli napokon a fakéreg déli-nyugati oldala napközben felmelegszik, majd a nap végén hirtelen lehűl. Az erős hőingadozás, illetve a törzs napos és árnyékos oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg egy idő után hosszanti irányban megreped, úgynevezett fagylécek keletkeznek, amelyek a fa létét veszélyeztetik. A jelenség megelőzésére is alkalmas ez a termék, amely 10 cm-es átmérőjével kellő távolságot tart a fiatal növény törzsétől, zöld opálosan áttetsző színének köszönhetően egyenletesen osztja el a törzset érő hőmérséklet terhelést.

A Clicktube anyagának köszönhetően ellenáll a mikroorganizmusoknak, az időjárás viszontagságainak (nap, hideg, UV sugárzás, stb.), a vegyi anyagoknak: a gyenge savak, lúgok, olajok, zsírok és aromás vegyületek.

Egyes, főként hálóból kialakított favédő megoldások rejtekhelyet jelentenek a kártevők számára is: nyárligetekben a nyárfa cincérek (Saperda sp.) és a nagy farontó lepkék (Cossus cossus) használhatják a favédő által biztosított menedéket eszközként a tojásrakáshoz, mivel védelmet nyújt ragadozókkal szemben. Ezek az esetek akkor fordulhatnak elő, ha a védőeszköz és a fa közötti kapcsolat szoros, a szűk hely, kis távolság lehetőséget biztosít a kártevőknek a megbújásra. Clicktube esetében ez a veszélyforrás a termék kialakításának köszönhetően nem jön létre.

Telepítése egyszerű és gyors. Kialakításának köszönhetően a felhelyezett Clicktube-ot sem a szél, sem az állatok nem nyitják meg, ugyanakkor bármikor oldható és másik növényre gyorsan, könnyen áthelyezhető.

Amennyiben a növény támasztó karó alkalmazását igényli, a Clicktube kialakításának köszönhetőn erre is lehetőséget kínál. 55, 90 és 120 cm magasságával akár szőlő, akár gyümölcs ültetvényeken, de frissen telepített erdőkben is hatékonyan alkalmazható.

A termék további előnye, hogy sík kialakításának és csomagolásának köszönhetően költséghatékonyan szállítható, UV védett, hosszú, legalább 5 éves élettartam jellemzi, rugalmas anyagú, nagy mechanikai ellenálló képességgel bír, újrahasznosítható és újrahasznosított anyagból készül.

Ha felkeltettük az érdeklődését a Clicktube iránt, tekintse meg weboldalunkon, majd rendeljen csupán néhány kattintással! Ha kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén: a +36-20-227-25-27-es telefonszámon, vagy az info@greenberg.hu e-mail címen!

Palesits Zsolt
A Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke

Hozzászólás a cikkhez