Aktuális cikkek

50 milliárd állattartó telepek fejlesztésére

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca.

A Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában óriási mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez, vagy innovatív fejlesztéséhez – jelentette ki Nagy István Dabason, a Lakto Kft. telepátadóján. Agrárminiszterünk úgy vélekedett: a több mint 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházás nagymértékben járul hozzá a magyar tej- és tejtermék szektor sikeréhez, egyúttal bizonyítja azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a gazdák fejlesztési kedve töretlen.

A tárcavezető hangsúlyozta: a tej esetében bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott, mert alig látható méretűre csökkent az importtej, így meghatározóvá vált a hazai tej aránya a polcokon, ezáltal biztosabbá vált a tejtermelők hazai piaca. Nagy István arról is szólt, hogy fejlesztések támogatásával a tárca tovább erősíti a magyar tejipart, hogy a tejtermelők ne külföldre adják el a nyers tejet, hanem a hazai feldolgozók tudjanak belőle minél magasabb feldolgozottsági szintű tejterméket készíteni.

A koronavírus járvány miatti mezőgazdasági válságkezelő csomagból 1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság, és ősszel ki is fizetik ezt a pénzt számukra, mivel fontos a stabilitásuk a magyar ellátásbiztonság szempontjából. A miniszter szerint az állattenyésztésben a piaci egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert jelentős mértékben hozzájárulnak az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Stratégiai célú beruházások az agráriumban | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu

Hozzászólás a cikkhez