Aktuális cikkek

Napenergia hasznosítása a mezőgazdaságban kicsit másképp, kicsit Fuziásan

Mivel mind a napelemeket, mind a növényeket a napfény táplálja, ezért a mezőgazdászokban jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy miért is használjanak fel értékes termő területeket napelemes villamos energia termelésre. A kételkedőkkel alapjában véve egyet is lehet érteni, hiszen a termelés eredményét első sorban a talaj kultúrállapota, tápanyag-ellátottsága, tápelem-összetétele, víz- és hőellátottsága határozza meg, nem beszélve arról, hogy a vetést és betakarítást végző vető, arató- és cséplőgépek jellemzően fosszilis tüzelőanyagokkal üzemelnek. Akkor hogyan is kerül képbe a villamos energia?

Amennyiben a betakarított termények további sorsát nézzük, legyen szó takarmánynövényről, zöldségről vagy gyümölcsről, betakarítást követően a legritkább esetben kerülnek közvetlenül a végfelhasználó „asztalára”. A teljesség igénye nélkül a takarmánynövények számos olyan technológiai folyamaton mennek keresztül, mint a szárítás, takarmányformulázás, perimix és koncentrátum vagy haszon- és hobbyállat eledel gyártás. A zöldségek és gyümölcsök jelentős része konzerv vagy mirelit gyártó üzemben végzi.  Bármelyik technológiai folyamatot is nézzük kijelenthető, hogy mindegyik rendkívül energia intenzív, jelentős a villamos energia igénye és a gyártási technológiáknak nincs közvetlen érintettsége a termőterületetekkel. Közvetlen termőföldi érintetlenség kapcsán érdemes megemlíteni továbbá az állattartó és nevelő telepeket, keltető üzemeket, melyek villamos energia fogyasztása szintén nem elhanyagolható. Az étékes termő területek napelem telepítés céljából történő felhasználásával szemben mezőgazdászként érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy az energia intenzív villamos energia fogyasztók telephelyén található szabad területekre, hasznosítható tetőfelületekre telepítsünk napelemeket.

A Fuzia a VPP Cégcsoport által biztosított több mint 15 év energetikai tapasztalattal rendelkező mérnökgárdájának közreműködésével szállít különböző naperőműves megoldásokat Partnerei számára, legyen szó szabadföldi telepítésről vagy helyi fogyasztásra méretezett naperőművekről. Társaságunk kiemelt hangsúlyt fordít arra, hogy a helyi fogyasztások ellátását szolgáló naperőművek méretezésénél, a beépített teljesítmény meghatározásánál ne a telepítésre alkalmas felületek mérete legyen a mértékadó, ugyanis ilyen esetben a naperőmű könnyen túlméretezhető. Egy túlméretezett naperőmű, figyelembe véve az időjárás „kiszámíthatatlanságát” (Ugye a nap nem mindig akkor süt amikor épp a legnagyobb a fogyasztásunk!) illetve az adott fogyasztó negyedórás szinten folyamatosan változó villamos energia igényét, sok esetben több villamos energiát képes termelni, mint amit a fogyasztó az adott pillanatban el tud fogyasztani. Ennek rendkívül kedvezőtlen gazdasági hatásai vannak, ugyanis az el nem fogyasztott villamos energia mennyiségek minden egyes kilowatt órája rontja a telepített naperőmű megtérülését, mivel ezen mennyiségekből a naperőmű tulajdonosának bevétele vagy megtakarítása nem származik. A Fuzia az elmúlt években több mint 50 MW teljesítményű naperőművet telepített és azokat a mai napig üzemelteti. Ebből kifolyólag rendkívül sok historikus naperőmű termelési adat áll a rendelkezésünkre, ami a helyi fogyasztók számára telepített naperőművek optimális méretének meghatározásához nyújt hasznos segítséget. Mérnök Kollégáink a negyedórás szinten mért historikus naperőmű termelési adatokat a fogyasztó szintén negyedóránként mért fogaszási adatsorának összehasonlításával, komoly és összetett analitikus vizsgálatokkal határozzák meg, hogy egy adott fogyasztó esetében a fel nem használt villamos energia mennyisége milyen teljesítményű naperőművel minimalizálható. Ennek köszönhetően az általunk tervezet helyi fogyasztásokat kielégítő naperőművek vesztesége a legtöbb esetben nem haladja meg az 5%-ot!

A fentieket összefoglalva a helyi fogyasztási igényekre méretezett, helyben termelő naperőművekkel rendkívül költséghatékonyan lehet csökkenteni a villamos energia költségeket. Még pár érv, ami a helyi fogyasztásokra méretezett napelemes rendszerek mellet szól: A szabadföldi telepítésű erőművekkel szemben a fogyasztás helyszínére telepített naperőművek esetében nincs szükség több száz méteres termelői vezeték kiépítésére ahhoz, hogy a Villamos Hálózati Engedélyes által kijelölt ponton felcsatlakozhassunk a villamos hálózatra. A helyben termelő naperőművek esetében nincs szükség továbbá oszlopkapcsoló, leválasztó telemechanika illetve termelés irányítási mérés kialakítására így a naperőmű telepítési költségei tízmillió forintos nagyságrenddel is alacsonyabbak lehetnek, mint egy hasonló méretű szabadföldi telepítésű naperőmű esetében. Figyelembe véve a költséghatékonyságot valamint azt a tényt, hogy egy jól méretezett naperőművel akár a villamos energia fogyasztás 30%-a is kiváltható, mindenképpen érdemes elgondolkodni a helyben termelő naperőmű megvalósításán.

Hogyan számoljunk a nappal napelemes szemmel?

A Napból a Föld felszínére érkező energia mennyisége domborzattól, éghajlattól, felhőzettől, légkörtől és évszaktól függhet ugyan, de a Napból áradó energia mennyisége állandónak tekinthető.  A Föld légkörét elérve a napsugárzás 23%-át a légköri gázok és egyéb anyagok elnyelik és hővé alakítják át, majd további 26%-át a légkör visszaveri. Tehát a földfelszínt összesen csak a kiindulási mennyiség 51%-a éri. Ebből 33% direkt (közvetlen) sugárzás és 18% szórt sugárzás. A földfelszínt elérve a napsugárzás 10%-a visszaverődik, ennek fele visszaúton elnyelődik, a megmaradó 5% pedig a világűrbe távozik. Tehát a bolygónk határát elérő energia kevesebb, mint felét tudjuk hasznosítani elektromosság előállítására. Mérések alapján a vízszintes felületre érkező napsugárzás éves mennyisége ~1280 kWh/m2, déli tájolású és 45°-os dőlésszögű felületre pedig közel 1400 kWh/m2 napsugárzás érkezik. A Solar panelek veszteségeit figyelembe véve 1 kW teljesítményű napelemmel a fentiek alapján ~1250 kWh/év villamos energia termelhető meg.

Mennyit takaríthatunk meg egy 100 kW teljesítményű naperőművel, amennyiben a megtermelt villamos energiát helyben fogyasztjuk el?

Egy átlagos mezőgazdasági fogyasztó napjainkban 22-23 Forintért szerzi be a villamos energiát a Kereskedőjétől. Amennyiben figyelembe vesszük azt, hogy az Energiadíjon felül minden egyes elfogyasztott kilowattóra villany után meg kell fizetni a forgalom arányos rendszerhasználati valamint a Villamos Energia Törvény 147§-a alapján fizetendő pénzeszközök díjait akkor egy középfeszültségen vételező fogyasztónak 1 kWh villamos energia 32 Forintjába is kerülhet.  Ezt az árat figyelembe véve egy 100 kW teljesítményű helyi telepítésű naperőművel éves szinten átlagosan 4 millió Forint is megtakarítható.                                   

Amennyiben a Mezőgazdászok számára a napelemes beruházáshoz nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű tőke akkor a Magyar Nemzeti Bank által a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása, a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében elindított NHP Hajrá konstrukció nyújthat rendkívül kedvező feltételekkel segítséget.

A hitelkonstrukció igénybevételéhez a Fuzia most segítséget is tud nyújtani Önnek! Szolgáltatásaink igénybe vétele esetén Értékesítő Kollégáink kidolgozzák Önnek az elvárásaihoz leginkább illeszkedő üzleti tervet, mellyel nincs más dolga csak besétálni a számlavezető bankjához. Amennyiben a Bankja jóváhagyja hitelkérelmét, mi megépítjük Önnek a Naperőművet. A megépített rendszert karbantartjuk, és hosszú távon üzemeltetjük, hogy Önnek ne legyen más dolga, mint élvezni szolgáltatásunk és a Népelemes Rendszer által nyújtott előnyöket.

Hozzászólás a cikkhez