Aktuális cikkek

Toptex kazaltakaró – nemcsak lovasoknak

Az idei évben a különösen változékony időjárás miatt a mezőgazdaságban a szálastakarmányokból (jellemzően fűszéna és lucernaszéna) rendkívül alacsonyak a terméshozamok, ezért felelősen gondolkodó gazdálkodók számára komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztosítása. Magyarországon a legolcsóbb megoldás nyilvánvalóan a szalma és széna használata lenne, de fedett tárolók híján a tavaszi hónapokra komoly problémát okoz a nyári frissesség megőrzése. Erre talált megoldást a MIXIO KER Kft., akik 2010 óta forgalmazzák a Toptex kazaltakaró ponyvát. Mészáros Gáborral, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi az a Toptex, és hogyan érdemes használni?
M.G.: A Toptex kazaltakaró végtelenített rostokból álló, nem lebomló légáteresztő anyag, melynek alapanyaga 100% UV-stabil polipropilén.
Az erősen víztaszító, légáteresztő anyaggal beborítva a szalma- vagy szénakazlat elérhető, hogy az eső ne áztassa el a bálákat. Az anyag nagyon fontos tulajdonsága, hogy átszellőzik, vagyis a szél „átfúj” rajta, ezért viharok esetén is garantáltan a helyén marad. Légáteresztő tulajdonságai miatt természetesen a ponyva alatt – például őszi hajnalokon – összegyűlő és lecsapódó pára is kiszellőzik, így a letakart kazal száraz mikroklímája is elősegíti a termény frissességének megőrzését.

Mit jelent, hogy vihar esetén is a helyén marad?
M.G.: Bizonyára mással is előfordult már, hogy az erős szél vitorlaként elfújta a takaróanyagot, vagy – rosszabb esetben – egyszerűen cafatokra szaggatta azt. A Toptex esetén ilyen nem fordulhat elő. Megfelelő rögzítés esetén a takaróponyva a legnagyobb vihart is stabilan átvészeli, ennek megfelelően évekig használható.

Hogyan kell rögzíteni?
M.G.: A legtöbben egyszerűen lesúlyozzák, vagy a ponyva alsó részét átszúrva rögzítik azt a kazalhoz.

Át lehet szúrni? Nem szakad szét az anyag?
M.G.: A Toptex rendkívül nagy szakítószilárdságú, négyzetméterenként 1 tonna teherbírású. Ráadásul a speciális előállítási technológiának köszönhetően a pontszerű terheléseket is nagyon jól tűri, így sérüléskor vagy átszúráskor sem hasad tovább.

Milyen más területeken használható még a termék, és milyen hasonló anyagokat forgalmaznak még?
M.G.: A Toptex különböző vastagságokban elérhető, a vastagabb kivitel felhasználható például faapríték takarására, de létezik burgonya és cukorrépa védelmére kifejlesztett változat is. Az érdeklődők cégünk honlapján www.toptex.hu részletes információkat találhatnak a további termékekről, valamint kollégáim is szívesen adnak szakmai segítséget.

Hány bálát lehet letakarni a Toptex kazaltakaróval?
M.G.: A rugalmas felhasználás lehetőségét biztosítva az alábbi méreteket forgalmazzuk:

 Toptex„Kicsi”  doboz„Közepes”  doboz„Nagy”  doboz„Legnagyobb” tekercs
Méret:9,8×12,5 m9,8x25m12x25m15,6x25m
Letakarható bálák száma: *60 db120 db200 db300 db
*120cm átmérőjű 150 cm hosszú körbálával kalkulálva

Miért ajánlaná a gazdálkodóknak az Toptex kazaltakarót?
M.G.: A Toptex alkalmazását a víztaszító és légáteresztő tulajdonságai mellett azért is javasoljuk mert a kazal helye, alakja illetve igény bevett terület mérete is rugalmasan változtatható. A szokványos fóliás takaráshoz képest az időjárás és viharállóság, továbbá a rendkívül jó szellőzőképesség teszi versenyképessé. A fenti tulajdonságok együttesen eredményezik, hogy a Toptex alatt tárolt széna és szalma minősége a tavaszi hónapokra is első osztályú, így az érzékeny állatok gondozásához is szívesen ajánlom.

Hozzászólás a cikkhez