Aktuális cikkek

Támogatás élelmiszer-feldolgozóknak

A túligénylések miatt az agrártárca még a nyáron újranyitja az egyes kertészeti ágazatok és az élelmiszeripar szereplőinek elindított átmeneti támogatási programot, ugyanis a vártnál is jelentősebb érdeklődés fogadta az agrárium és az élelmiszeripar válságmentő támogatási csomagját. A program első ütemében beérkezett csaknem négyezer kérelem keretösszege meghaladja a 14 milliárd forintot.

A támogatások célja, hogy a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripari feldolgozás a koronavírus-járvány után is megmaradhasson a korábbi szinten, a gazdálkodóknak ne kelljen se a termelésüket, se az általuk foglalkoztatottak létszámát csökkenteni. Ez az egyszeri hozzájárulás nem beruházási jellegű támogatás, hanem a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. Ebből az összegből a saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni.

A 25 milliárd forintos keretösszegből az élelmiszeripar nyolcmilliárd forint, a baromfiágazat hárommilliárd forint, míg a dísznövényágazat 1,4 milliárd forintos támogatást kaphat. Az első körben a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselői nyújthatták be a pályázatokat. Az élelmiszer-feldolgozók, a kertészeti ágazat és a halgazdálkodási ágazat szereplői összesen mintegy nyolcvanezer foglalkoztatott után igényeltek támogatást. A vártnál is jelentősebb érdeklődés miatt az élelmiszeriparnak és az egyes kertészeti ágazatoknak elindított átmeneti támogatási programot újranyitják. A tervek szerint augusztus első felében ismét benyújthatják pályázatukat az érintett ágazatok szereplői.

(Magyar Nemzet)

Hozzászólás a cikkhez