Aktuális cikkek

Jelentős termés a fagyok után is? Lehetséges!

Ültetvénybemutató a Holland Alma. Kft bio almaültetvényében

Az idén márciusban, áprilisban és májusban ismételten visszatérő fagyok jelentősen megtizedelték az ország gyümölcstermő ültetvényeinek hozamát. A csonthéjasok közül a kajszi és az őszibarack, a cseresznye és a szilva szenvedte meg legjobban a fagykárokat. Legfontosabb gyümölcsfajunk az alma országos hozama is csak töredéke lesz az előző évinek, tekintettel arra, hogy éppen a legnagyobb szabolcsi termőtájat érte a leginkább a hideghatás. Amit a zöld és pirosbimbós állapotban többszörösen visszatérő és huzamosabb ideig fennálló, kemény mínuszok meghagytak, az mogyorónyi méret környékén semmisítette meg az újabb fagyhullám. Ez a májusi fagy nem mindenhol volt jellemző, de a Szabolcs megye legnagyobb részét érintette.

Több fórumon zajlott a vita, hogy van-e, volt-e értelme a fagyok előtti és utáni kondicionáló kezeléseknek. A kötődés és a tisztuló hullások után egyértelműen látszik, hogy azok döntöttek helyesen, akik éltek a magas aminosav, bór, cink, borostyánkősav tartalmú készítmények használatával. Egyértelműen látszik, hogy az ültetvények a virágzás közbeni fagyokra felkészíthetők, fagyok után pedig kondicionálhatók, mérsékelve ezzel a virágokat ért károkat.

A Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola 10 hektáros bio árutermő és kísérleti almaültetvénnyel rendelkezik, melyen megtörténtek a fent említett kezelések, így az ültetvény jelentős termést hordoz. Ezen a modellültetvényen idén júliusban bemutatták, hogy milyen eredménnyel védekezhetünk a fagyok ellen, illetve mennyire eltérő a különböző fajták fagyokra adott reakciója.

A Holland Alma Kft. új, varasodásrezisztens fajtái kiválóan vizsgáztak az idei fagyteszten és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére szinte valamennyi fajtát ritkításban kellett és kell részesíteni. A mezőnyből kiemelkedően teljesített a Luna, amely a Topaz mellett Golden géneket is hordoz, ennek megfelelően nagyon magas a termékenyülési hajlama. Hasonlóan magas hozamok jellemzik a Siriust, Galiwát, Allegro-t és néhány új fajtalelöltet, valamint a nem rezisztens fajták közül a Jeromine-t, Red Idaredet, Red Jonaprince-t, amit szintén sikeresen védtünk meg a fagyok ellen.

Eredmények bemutatására 2020. július 22.-én ültetvény és fajtabemutatót szerveztek, melynek keretén belül ismertették a fagyok előtt és után alkalmazott technológiákat, valamint a fajták fagyérzékenységét. A fajtabemutató mellett a Navik Alfa Kft. Meződepó Üzletágával közösen gép és technológiai bemutatót is rendeztek. Üzemi körülmények között, működés közben került bemutatásra a Carraro Frutteto 105 ültetvénytraktor, Bargam Jet New Control 2200 permetező, valamint Arizza Frutteto ECO2 soraljművelő gép. A gépeket Vladár Gábor mutatta be működés közben. A bemutató közben és után közvetlenül a gép tulajdonosát kérdezhették eddigi tapasztalatairól.

Hozzászólás a cikkhez