Aktuális cikkek

Prémium lombtrágyák a KITE Zrt. kínálatában

A KITE Zrt. gyümölcs- és zöldségtermesztő partnereinek ajánlja a jól ismert Yara Vita lombtrágya termékeket, amelyeket több, mint egy évtizede forgalmaz.

A betakarítás közeledtével, ha a termelők megoldották a növényvédelmi problémákat, folyamatosan odafigyeltek (odafigyelnek) a tápanyag-utánpótlásra, a lombtrágyázásra, szerencsésen elkerülték őket a természeti katasztrófák pl. kora tavaszi fagy, jégeső, akkor legfontosabb kérdés a gyümölcs piaci értékének növelése, a színeződés javítása.

Miért nagyon fontos kérdés a zöldség- és gyümölcstermelők számára a tárolhatóság, a színeződés? 

  • Azért, mert csak az egészséges, jól tárolható, szállítható terméket lehet évről évre biztonsággal értékesíteni.
  • Azért, mert az előrehozott színeződéssel növelni tudják a korai értékesítési mennyiséget, így magasabb árbevételt tudnak elérni.
  • Azért, mert a fogyasztók elsősorban a színesebb terméseket keresik, és ezért hajlandóak magasabb árat fizetni.
  • Összességében azért, mert így a termelők több profitot tudnak realizálni.

Mit javaslunk a termelőnek?

A hatékony lombtrágyázás fontos pillére a sikeres kalciumpótlásnak, amit a növényvédelmi munkákkal egymenetben, a kötődés kezdetétől folyamatosan kell elvégezni. A YaraVita Stopit ajánlott dózisa 5–7 l/ha, és almában ajánlott a minimum 4–6 kezelés elvégzése. Így alkalmanként több, mint 1 kg kalciumot tudunk visszapótolni hektáronként.

Miért érdemes a YaraVita Stopit-ot választani a termelőknek?

  • A legjobban felvehető kalciumhatóanyag-formát tartalmazza (kalcium-klorid).
  • Könnyen beépül a gyümölcsbe, levélbe.
  • Magas a hatóanyag mennyisége; 224 g/l kalcium-oxidot tartalmaz.
  • Egyedi formulázása miatt biztonságos, nem perzsel, és jól keverhető a növényvédő szerekkel.

Az elmúlt években megismerték és megszerették a gyümölcstermelők a YaraVita Frutrel növényspecifikus terméket, amely rendkívül magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik(69 g/l N, 240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B és 40 g/l Zn). Ez a termék a vegetáció során segíti a termésképzést, és segít átvészelni a stresszhelyzeteket (pl. aszály, jégverés). A hektárdózisa 10 liter, amelyet érdemes 3-4 kezelésben kijuttatni. A betakarítás előtt minimum 3 héttel legyen az utolsó kezelés.

A fedőszín kialakulása a PAL (fenilalanin ammónia-liáz) termeléssel van összefüggésben. A megfelelő minőségű, könnyen felvehető foszfortartalmú lombtrágyák fokozzák a fenti vegyület képződését, így elősegítik a fajtára jellemző fedőszín gyorsabb kialakulását. Ezt úgy érjük el, hogy közben nem öregítjük a szöveteket, nem növeljük a héj szövetében aránytalanul a káliumot. Nem fokozzuk az etilén-tartalmat, nincs gyorsított érés, öregedés.

Így biztosított a hosszabb szállíthatóság (szilva, őszibarack) és a biztonságosabb tárolás (téli alma, körte).

A fenti céloknak, elvárásoknak a YaraVita Seniphos teljes egészében megfelel, ami tartalmaz 39 g/l nitrogént, 310 g/l foszfort, és 56 g/l kalciumot. A termék folyékony kiszerelésű, a formulázásnak köszönhetően nem okoz perzselést. AYaraVita Seniphos–t önmagában kell kijuttatni, mert a növényvédő szerek a színezőhatást csökkenthetik. Két kezelés javasolt: az első, amikor a gyümölcsön láthatók a fedőszín kezdeti jelei (szüret előtt 3–4 héttel), a második az első kezelés után 7–10 nappal. A hektárdózisa: 10 liter kezelésenként. 

A zöldségtermesztő partnerek figyelmét külön felhívjuk a YaraVita Universal Bio használatára, amely magas NPK-tartalma mellett teljes mikroelemsort tartalmaz, így a vegetáció teljes időszakában segíti a növény optimális fejlődését. Átlagos dózisa: 5 l/ha.

Természetesen a KITE Zrt. alközpontjaiban elérhető az összes Yara kertészeti termék, valamint a szántóföldi lombtrágyák is, különösen a YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Zintrac és a YaraVita Zeatrel.

Keresse bizalommal kertészeti üzletkötő-szaktanácsadó kollégánkat:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
Gém Ferenc
gemferenc@kite.hu
+36 30 334 2118
Szabó Ákos
szaboakos@kite.hu
+36 30 606 3464

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:
Farkas Bence
farkasbence@kite.hu
+36 30 266 4872

Hajdú-Bihar megye:
Buzga Gyula
buzga@kite.hu
+36 30 935 5764

Hozzászólás a cikkhez