Aktuális cikkek

A vidék versenyképességének feltétele a napenergia hasznosítása

A hagyományos, fosszilis energiahordozókra épülő gazdaság időszakának vége, a 21. században a környezeti tényezők és természeti erőforrások, illetve az ezekhez való hozzáférés létfontosságú kérdés lesz. A fenntarthatóság, klímasemlegesség, illetve a gazdaság átalakításának egyik eszköze a megújuló energiaforrások lehetnek, melyek közül a napenergia áll a legnagyobb mennyiségben a rendelkezésünkre.

A magyar vidék, a mezőgazdaság energetikai fejlesztése kiemelten fontos, hisz így biztosítható, hogy a vidéki Magyarország igazán versenyképessé váljon. A felszínre érkező napenergia mintegy tízezerszer nagyobb, mint amit az emberiség felhasznál. Rengeteg potenciál van ebben a megújuló energiaforrásban, amit hazánk kiváló adottságai tovább erősítenek. Annak ellenére, hogy az elmúlt évek során mi is egyre több napelemparkot telepítünk vidéken is, azt gondolom, hogy a hazai napenergia hasznosításban rejlő lehetőségek még így is kihasználatlanok – mondja Kukla Imre a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója.

A Solargroup több mint 10 éves szakmai tapasztalattal bíró cégként az ország számtalan pontján telepített már napelemparkokat. Az általuk beépített eszközök mennyiségének, munkájuk minőségének köszönhetően ma már nagykereskedelmi partnerei több világmárkának. A cég számára kiemelten fontos, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a “Zöld energiát” és ezen berendezéseket a lehető legjobb áron és minőségben mindenki számára elérhetővé tegye.

Kukla Imre úgy látja, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók közül is egyre többen vágnak bele napenergia beruházásokba, hiszen pontosan tudják, hogy egy nagyon előnyös, hosszú távon nagyon is megtérülő befektetésről van szó, amit ma már állami támogatás is segít.  Létezik napelempályázat külterületi tanyákon élők számára, egy másik pályázati lehetőség a falusi CSOK-hoz kapcsolódik, illetve az állam 0 százalékos kamatú hitelprogrammal (10 százalékos önerő) támogatja a lakóépületek energiahatékony felújítását. A Solargroup küldetésének megfelelően partnereit már a pályázatírástól segíti.

50kW talajra telepítve

A napenergia mezőgazdasági célú hasznosításának alapvetően két formája létezik: a passzív hasznosítás, amikor például valamilyen mezőgazdasági növényt szárítunk a nap segítségével, és az aktív hasznosítás, ami történhet napkollektorok (fototermikus eljárás) és napelemes rendszerek (fotovoltaikus eljárás) segítségével.

A napelemrendszerek vidéken történő kiépítése azért is különösen fontos, mert még ma is vannak olyan területek, ahol kiépített energiahálózat nem áll rendelkezésre. A Tanyafejlesztési pályázat egyik fő célkitűzése a villany nélküli tanyák elektromos árammal történő ellátása.

A napelemes rendszerek által termelt energia felhasználási területe igen sokrétű lehet a mezőgazdaságban, például villanypásztor működtetése, öntözés, vízellátás biztosítása, hálózattól távol eső gazdaságok villamos energiával történő ellátása vagy akár csak az itatók jégmentesítése.

És mindemellett csak ráadás, hogy egy a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházás növeli bármely cég piaci értékét, versenyelőnyt teremt és segíti a fenntartható, környezettudatos fejlődést. – emeli ki Kukla Imre.

A Solargroup Energy Kft. termékeit és szolgáltatásait a következő oldalon érhetik el: www.solargroup.hu

Hozzászólás a cikkhez