Aktuális cikkek

Flavo Plant egy gyakorló növényvédős szemével

Kovács Gábor vagyok. Növényorvosként Egerben és vonzáskörzetében végzek szaktanácsadást szőlőben, gyümölcsben és szántóföldi kultúrák növényvédelmében. Szakmai múltam során mindig a gyakorlati növényvédelemmel való foglalkozást tekintettem hívatásomnak. Ennek ellenére több mint 24 évet töltöttem különböző cégek területi képviselőjeként. Ezen idő alatt sok mindent megtanultam, a kereskedelem és növényvédelem terén egyaránt.

Megtanultam kiszűrni azokat a praktikákat, amivel a cégek – saját érdekeiket nézve – a gazdákat a lehető legnagyobb növényvédő szer felhasználásra ösztönözik. 

Munkám során, mindig arra törekedtem, hogy okszerű növényvédelmet, vállalható költségek mellett végeztessek a partnereimmel.

Így kerültem kapcsolatba 2018-ban az Arravis Kft.-vel. Tíz percet szántam a képviselőjükre, több mint egy órás beszélgetés után megrendeltem az első tétel Flavo Plantot.

Azonnal nehéz terepen teszteltük, mondván „a puding próbája az evés”. Szomolyán egy olyan CS ültevénybe fújtuk be ahol fürtönként 2–3 szemen már látható lisztharmat volt. A kezelést követő 4. napra a tünetek eltűntek. Nem volt hegesedés, parásodás, ahová a szer eljutott onnan nyom nélkül eltűnt a fertőzés. 

Az út innentől kezdve felfelé vezetett. A Flavo Plant technológiai elemmé vált kajsziban, szőlőben majd szántóföldön is.

Kajsziban virágzás végén terméskötés elősegítése céljából használjuk, ami az idei komoly fagyok – virágzásban -3 °C – dacára a Flavo Plantnak köszönhetően szép kötést mutat. Majd a május végi záró kezeléshez használjuk ismét a Flavo Plantot. Tapasztalataink szerint ez a kezelés érdemben fokozza a gyümölcsök eltarthatóságát, javítja a konzisztenciát, aminek nagy jelentőségét láttuk a tavalyi csapadékos szüreti időszakban.

Szőlőben virágzás előtt indul a felhasználás lisztharmat elleni védekezés hatékonyságának fokozására, illetve a kötődés fokozására. Megfigyeléseim szerint a növények generatív teljesítményét érdemben javítja, már egy kezelés is. A madárkásodásra hajlamos fajták esetén, pl. Merlot virágzáskori kezeléshez is érdemes használni. Virágzást követően minden második kezelésben a kén csökkentett dózisával, vagy elhagyásával használjuk a Flavo Plantot lisztharmat elleni kontakt elemként. Az elmúlt években nem volt probléma a szőlőben a szürkepenésszel a borvidéken. Ettől függetlenül megnyugtató, hogy a Flavo Plant lisztharmathoz hasonlóan szürkepenész ellen legalább annyira jól használható. Kiskertben, talajon termesztett szamócában az egyetlen eszköz, amivel szermaradvány mentesen tudom megvédeni a termést a szürkepenésszel szemben.

Szántóban, napraforgóban és repcében használtuk az általam szaktanácsolt területeken. Virágzás kezdetén juttattuk ki a Flavo Plantot tábla felezéses kontroll mellett. Kórtani szempontból érdemi különbséget nem tapasztaltunk a kémiai kontrolhoz képest. Aratáskor azonban valódi meglepetés ért bennünket. Már a hozammérő is jelezte a különbséget a kombájnban, de a pontos eredményt a mérlegelések adtak. Repcében 210 kg, napraforgóban 270 kg többletet mértünk ki a kezelt táblarészeken hektáronként.

Az idei évtől őszi búzában és árpában is beépítettük a technológiába a Flavo Plantot. Korai lombvédelemhez használtuk 0,5 l/ha dózisban, majd virágzás kezdetén juttattuk ki szintén 0,5 l/ha dózisban kontakt elemként kombinációban.

Összegezve a tapasztalatokat, a Flavo Plant több évjáratban bizonyította a hatékonyságát. A veszélyes felületi gombabetegségekkel szembeni növényvédelmi hatása megfelelő tartamhatással párosul. A növényi olajok fokozzák a kombináció más elemeinek felszívódását, felületen maradását. Nem mellesleg a kondícióra és a kötődésre gyakorolt hatása is számottevő. Sokoldalúságából következően roppant perspektivikus termék minimális vegyszerfelhasználással tervezett technológiák költséghatékony kialakításához.  A Flavo Plantban nem fognak csalódni!

Eger, 2020. május 25.

Kovács Gábor
növényorvos
(Tel.: +36 20 445 4408)

Hozzászólás a cikkhez