Aktuális cikkek

Vákuumozni jó!

Vidékről finomat, igazi falusit, termelőtől házit. A városi ember füle áhítja ezt a dallamot amikor frisset és finomat szeretne enni, de hát nem mindig tud hozzájutni éppen akkor a vágyott alapanyagokhoz.

Szerencsére egyre többen ismerik fel és alkalmazzák az élelmiszer vákuumcsomagolás  rendkívüli előnyeit mind a termelői-gyártói, mind pedig a háztartási-fogyasztói oldalon. Mivel az ételek eltarthatóságának alapvető problémája a minőségromlás és a korlátozott (általában igen rövid) eltarthatósági idő, az egyik – ha nem a –  leghatékonyabb módszer a vákuumcsomagolás.

Az ételek megromlását elősegítő egyik fő ok a levegőben található oxigén (oxidáció), amely hozzájárul az ételek tápértékének, illatának, zamatának, és más egyéb jellemző tulajdonságainak elvesztéséhez és a termék fogyasztásra alkalmatlanná válásához. A normál hűtőben tárolás után az ételek – nem csak a húsok de a zöldségek, gyümölcsök is elveszítik eredeti formájukat, színűket, a korábbi ízvilágról nem is beszélve!

Az oxigén eltávolításával mikroorganizmusok behatolása, mint például a baktériumok vagy gombák megakadályozható, így az élelmiszerek eltarthatósági időtartama megnövekszik. A zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat is. Ezért fűszereket, kenyeret, pékárut és természetesen ételmaradékot is bármikor levákuumozhatunk.

Fagyasztásakor (-18/-14°C körül) is célszerű vákuumcsomagolást alkalmazni, mert nincs  a fagyás közben induló jégkristályosodás. A vákuumcsomagolt és lefagyasztott élelmiszer tartósabb, tovább őrzi friss illatát, színét és nem  roncsolódik a szerkezete, nem szárad ki

De félre a tudományt mert a vákuumozás pofon egyszerű és fantasztikusan hatékony! Kell hozzá egy jó minőségű megbízhatóan erős vákuumpumpával rendelkező gép és megfelelő méretű és szintén magas minőségű vákuumzacskó vagy vákuumedény. A tartósítandó alapanyagokat egyszerűen a vákuumtasakba helyezzük, a gép kiszívja belőle a levegőt és ennek a légmentes tárolásnak köszönhetően az élelmiszer akár ötször tovább eltartható.

A professzionális kamrás vákuumcsomagoló gépek, megfelelnek a legmagasabb követelményeknek és garantálják legmagasabb csomagolási minőséget és hosszú élettartamot. Modern extrákkal mint a digitális kijelző, érintőgombos vezérlés, dupla hegesztés, teljesítményszabályozás vagy a folyadék és lágy vákuumozás minden alapanyagra és mennyiségre kínálnak már megoldást.

Ha pedig főzni támad kedvünk pl. egy jó vadászat vagy disznóvágás után, próbáljuk ki a Sous vide technológiát mely vákuumban való főzést jelent. Ügyeljünk, hogy  csak speciális, többrétegű tasakot használjunk, amelynek a belső rétege megfelel az élelmiszer higiéniai előírásoknak, a külső rétege pedig ellenáll a víznek, gőznek és meghatározott értékig a hőmérsékletnek. 

Biztosan jól jön a nagyobb csomagolási és főzési munkák közben egy okos megoldás: a FoliApp nevű telefonos applikáció segítségével akár 2 gombnyomással rendelhetünk megfelelő méretű és típusú vákuumfóliát.

Hozzászólás a cikkhez