Aktuális cikkek

Szarvasgomba-termesztés, avagy egy innovatív környezettudatos befektetés, hogy több legyen a haszon

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés módszere egy olyan ökológiai termesztési mód, mely javítja a talaj humusz állapotát, nem igényel gépparkot, műtrágyát, kemikáliákat. Széndioxidot köt meg, oxigént bocsájt ki és nem utolsó sorban hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák.
Annak 10-20 szorosát!

 „ A hatékonyságdeficit miatt a magyar termelői jövedelmekben 70%-körüli az európai uniós támogatás aránya. Ma már a legtöbb szakértő valószínűtlennek tartja, hogy a közös agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásai 2020 után megszűnnének, de az biztos, hogy a jelenlegi szinten nem tartható fenn a támogatási rendszer. Ha a hazai termelők a csökkenő támogatások mellett is talpon akarnak maradni, annak csak egy módja van: a hatékonyság javítása, a versenyképesség erősítése. Ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyek a fejlesztések, korszerűsítések, az innováció területén az elkövetkezendő években rendelkezésre állnak.” AGRÁRUNIO 2017.01, Agrárium 2020 után, Tóth Krisztina.

Kiemelkedő innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára, hogy a VP5-8.1.1-16 számú 100%-os támogatás intenzitású pályázat segítségével, szarvasgombát termő erdőt telepítsenek (a pályázatról bővebben itt tájékozódhat: www.szarvasgomba-termesztes.hu). Az erdészeti szarvasgomba-termesztés további támogatások nélkül biztosítja hosszú távon a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó jövedelem sokszorosát.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges – az első, e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60-200 kg szarvasgombával örvendeztetve meg gazdájukat. 

Lássuk, milyen lépések szükségesek a telepítéshez!  

Az első és legfontosabb dolog a terület alkalmasságának megállapítása. A pályázati felhívás 5. melléklete részletesen leírja, mely jellemzőkkel bíró területek jöhetnek szóba a szarvasgombás erdő telepítésekor.

A terület alkalmasságának vizsgálatához elengedhetetlen egy erdőmérnök és egy szarvasgomba-szakértő igénybevétele. Amennyiben a laboratóriumi talajvizsgálattal kiegészített termőhely feltárási szakvélemény szerint a terület alkalmas a szarvasgomba-termesztésére, elkészíthető és benyújtható a területileg illetékes erdészeti hatósághoz az erdőtelepítési terv. Mivel a fenti előkészítés átlagos időtartama 2,5-3 hónap, célszerű idejében elkezdeni az előkészületeket, ugyanis bár a pályázat beadása folyamatos, a következő értékelési határnap közeleg, ez 2020. December 30. Aki esetleg lekésik erről az időpontról, annak még van lehetősége a pályázat zárónapjáig, 2021. December 30-ig beadni a pályázatát

Az erdőtelepítést a támogatói okirat kézhezvételének évét követő második év május 15-éig szükséges megvalósítani, majd ezután igényelhető a kifizetés. Az évenkénti ápolási és jövedelempótló támogatás pedig a rendszeres területalapú támogatással egy időben igényelhető.  

Szarvasgomba-célú erdő telepítésekor speciális, szarvasgomba oltóanyaggal kezelt makk vetése javasolt. A gyakorlati megvalósításnál célszerű először a szarvasgombával kezelt makk vetése, majd a szarvasgombával mikorrhizált csemeték sorba ültetése. Ez utóbbinál fontos, hogy a telepítéshez csak NÉBIH által minősített, igazolt származású, igazoltan mikorrhizált, megkülönböztető azonosítóval ellátott, konténeres szaporítóanyagot lehet használni.   

A telepítést követően a szarvasgombás erdő ápolása nem tér el jelentősen a hagyományos erdőgazdálkodási gyakorlattól, ugyanakkor a szarvasgomba számára kedvező minél korábbi árnyékoltság elérése érdekében az első 10 évben minimálisra kell szorítani a ritkításokat.  

A nyolcadik évtől célszerű ellenőrizni a szarvasgomba termés megjelenését. Az első néhány gomba előbukkanása után rohamos termésnövekedésre számíthatunk, mely a 10-12. évre akár 60-100 kg is lehet hektáronként. A gyűjtést csak szarvasgomba felkutatására betanított kutyák segítségével szabad végezni annak érdekében, hogy a talajban kialakult gombafonal-hálózatban ne tegyünk kárt. A 2019-es év terméseredménye Ulrich József szarvasgombás erdejében hektáronként 1,2 millió forint volt.

Ulrich József
Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke
Tel.: +36/30/9477-953
www.szarvasgomba-termesztes.hu
ulrich.jozsef@gmail.com

Hozzászólás a cikkhez