Aktuális cikkek

Flavo Plant használatának tapasztalatai a szőlő fontosabb gombabetegségeivel szemben

Szerző: Gombos Gergely

Villány jégverés után Flavo Plant-kezelt

A tavalyi év szélsőségei után félelemmel vegyes izgatottsággal várjuk, milyen kihívásokat hoz az idei év a szőlő növényvédelmében.

Tavaly a nagy mennyiségű májusi és júniusi csapadék hatására jelentős mértékű és elhúzódó peronoszpóra nyomás jelentkezett. Villányi és szekszárdi területeken e mellett számottevő mértékben fertőzött a fekete rothadás. Nem kiugró mértékben ugyan, de a lisztharmat fertőzések is jelentkeztek országszerte a vegetáció második felében. Mindezek mellett sajnos több borvidéket sújtott – a balszerencséseket többször is – jégverés. Ezeken a helyeken a sérülések begyógyítása a későbbi botritiszes felülfertőzés megakadályozása is feladattá vált.

Villánytól Tokajig számos borvidéken immár több éve képezi a növényvédelmi technológia részét a Flavo Plant használata, amelynek hátterében a készítmény sokoldalúsága és kimagasló hatékonysága áll. 

Szekszárd

Első helyen kell kiemelni a markáns lisztharmat és botritisz elleni hatást. E mellett legalább olyan fontos a technológiaszerű használat következtében jelentkező kondíció javulás, ami egyrészt az érés dinamikában érhető tetten lassabb savkiégés formájában, másrészt a növény fokozott fagytűrésében jelentkezik. Nem mellékesen szinergista módon elősegíti a peronoszpóra és a fekete rothadás elleni készítmények hatékonyabb működését. 

A Flavo Plantban jelen lévő flavonoidok oldják a gomba fonalakat, a citrusfélék olajai beszárítják a fertőzéseket a levélfelület korai leöregítésének, perzselésének veszélye nélkül. Sőt a használók általános megfigyelése az, hogy a lombozat akár két héttel később hullik le a kontrollhoz képest.

Hogyan építhető sikeresen a növényvédelmi technológiába a Flavo Plant?

A lisztharmat (Uncinula necator) folyamatos védekezést igényel, amely során különösen fontos a megelőzés. A rügypikkelyek alatt áttelelő micéliumokból induló primer fertőzések blokkolása a védekezés legfontosabb sarokpontja. Ha a vegetáció első felében, a sörét nagyságú bogyó méretig az ültetvény mentes marad a lisztharmattól, akkor a siker szinte kézzel fogható! Ennek érdekében 4–6 leveles állapottól kezdve (rügypattanáskor a klasszikus kénes, vagy rézkénes kezelés ne maradjon el) bogyókötődésig 10–14 napos fordulókkal alkalmaztuk a Flavo Plantot kénnel kombinálva. A védekezést kén 0,8–1%-os dózisával a Flavo Plant 1,5–2‰-es dózisával végeztük legalább négy alaklommal (4–6 leveles állapot, fürtmegnyúlás, virágzás, kötődés). Ezt követően ugyanezzel a kombinációval még bogyónövekedés és fürtzáródás időszakában védekeztünk.

Tokaj

Több évjárat, borvidék és fajta – köztük olyan érzékenyek, mint a Hárslevelű, vagy Kadarka – tükrében elmondható, hogy az így kialakított technológia biológiai és költséghatékonyság tekintetében is kiállta a versenyt.

Szürkepenész (Botrytis cinerea) a virágzás és a zsendülés időszakában jelent veszélyt, de csapadékos nyári időjárás esetén a zöld fürtökben is kárt tehet. Kártételét jelentősen fokozza a zsendüléskor vagy azt megelőzően bekövetkező jégverés. Ilyen esettel álltunk szemben 2018-ban Siklóson és 2019-ben Tokajban. Tokajban, a T92 tömött fürtű furmint klón esetében ráadásul a szintetikus növényvédelem teljesen kizárt volt a korai szüret közeli időpontja miatt.

A jégverés miatt elvégzett ad hoc védekezésektől eltekintve a lisztharmat elleni védekezések elégséges védelmet biztosítanak a szürkepenész okozta fertőzésekkel szemben is. 

A virágzáskori kezeléssel kapcsolatban itt jegyezném meg, hogy a Flavo Planttal úgy biztosíthatunk megfelelő védelmet mindkét kórokozóval szemben, hogy azzal nem csökkentjük a kötődés mértékét. Madárkásodásra hajlamos fajták esetén kifejezetten kötődést javító hatását tapasztaltuk, ami a flavonoidok antioxidáns hatásának köszönhető. 

A fürtzáródás időszakában elvégzett kezeléssel nem szabad elkésni! Olyan fenológiai állapotban kell elvégezni, amikor a bogyók fedettsége még kocsány oldalról is kialakítható. Fürtzáródástól alap esetben elegendő 14 napos fordulókkal kezelni. Ezeket a kezeléseket a jelentősebb csapadék elé időzítsük. Az utolsó kezelést a szüret előtt legkésőbb 10 nappal végezzük el, és ne kombináljuk más gombaölő szerrel (pl.: réz) a Flavo Plantot (erjedésgátló hatás fokozása miatt).

Peronoszpóra (Plasmopara viticola) és a Fekete rothadás (Guignardia bidwellii) endoparazita gombák ellen felületi preventív hatással bír a Flavo Plant. Ezekkel a kórokozókkal szemben a Flavo Plant használatát annak rézkészítmények hatékonyságát fokozó tulajdonsága indokolja. Olajos komponensének köszönhetően a réz kutikulába történő beoldódásával már kialakult olajfoltok beszárítása is megtörténik, nem mellesleg a réz ellenállóvá válik a lemosódással szemben. Éppen ezért a kombinációban csak csökkentett dózisokkal szabad dolgozni.

A virágzáskor megelőző jelleggel elvégzett önálló Flavo Plant kezelés(ek) nagy jelentőséggel bír a fekete rothadás elleni védekezés szempontjából. Ilyenkor legalább 2‰-es koncentrációt használjunk.

Virágzást követően mindkét kórokozó elleni védekezéshez maximum 0,4–0,6% réz készítménnyel kombináljuk a Flavo Plantot. A kezeléseket a lisztharmat elleni védekezésekkel egy menetben végezzük. Nagy fertőzési nyomás esetén csökkentsük a koncentrációt (0,4% réz+ 1‰ Flavo Plant) és szűkítsük a fordulóközt (5–7 nap). A szűkített fordulóköz után feltétlenül térjünk vissza a normál 10–14-napos fordulókhoz, biztosítva ezzel a viaszréteg megfelelő regenerálódását! A megfelelő eredmény elérése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a lehető legteljesebb fedettség kialakítására! Az így elvégzett kezelésekkel szintetikus szerek használata nélkül sikerült 2019-ben megvédeni például a nagy nyomásnak kitett Merlot Szekszárdon és Villányban. 

Összegezve a tapasztalatokat, a Flavo Plant használatával eredményesebbé tehetjük növényvédelmünket, javíthatjuk az ültetvény kondícióját, a lekerülő szőlő beltartalmát. Nagy termésbiztonság mellett, költséghatékony módon állíthatunk elő olyan szermaradvány-mentes, prémium minőségű borokat, amit a fogyasztók egyre nagyobb körben igényelnek.

Dankó Róbert
okl. növényvédelmi agrármérnök robert@arravis.hu • +36302287435
Gombos Gergely
kertészmérnök
gergo@arravis.hu • +36307855276
Szőke Tamás
okl. agrármérnök
tamas@arravis.hu • +36309449552

E-mail cím:*
Név:

Hozzászólás a cikkhez