Aktuális cikkek

Pusztító tavaszi fagyokon vagyunk túl

Több mint 15 ezer hektáron okoztak súlyos virág- és rügykárt a március végi, április elejei fagyok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett Kármegállapítási Munkafolyamatot Támogató Rendszer (KMTR) adatai alapján 15.426 hektárnyi fagykárosodott területen szemléztek eddig a megyei kormányhivatalok ellenőrei. Az egész országot érintő fagykár elsősorban a gyümölcstermesztőket, azon belül a korai fajtákat, leginkább a kajszibarack-állományt sújtotta. Ezeken a területeken túlnyomó többségben a virágkár 70-100%-os.

A „barackos túlsúly” ellenére, kevés olyan gyümölcsfaj maradt, mely megmenekült az áprilisi elejei mínuszoktól, ráadásul a szemlézett 15.000 hektárnyi terület kb. 15%-án 90-100%-os mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, tehát ezeken a területeken idén nem várható termés-betakarítás.

A kajszin túl, az őszibarack és a cseresznye ültetvények szenvedtek igazán, esetükben 50% feletti a virágveszteség. Az alma-, körte- és meggyültetvényeken egy fokkal kevésbé volt pusztító a fagy, ám a károk még itt is jelentősek. Az eddigi adatok alapján a szilva növénykultúrát (kivéve a korai fajták) érte a legkisebb trauma, a májusi virágzású birsalma és bodza termesztők pedig megmenekültek az éjszakai fagyoktól.

A Nébih is hangsúlyozza, hogy mivel jelenleg virág- és rügykárokról van szó, az idei terméshozamot még jelentősen befolyásolja az elkövetkezendő időszak időjárása:

„Országos viszonylatban egyes fajoknál, erős virágzás esetén, akár a virágok negyede-harmada is elegendő lehet a normál, esetleg közepes terméshozam eléréséhez. Ugyanakkor a károsodást nem mutató virágok, virágkezdemények sérülhettek annyira, hogy nem termékenyülnek meg, nem kötődik meg a gyümölcs. Ezt figyelembe véve a várható termésre vonatkozóan leghamarabb a virágzás után 4-6 héttel, május végén lehet tisztább prognózist adni.”

Bízzunk a legjobbakban!

Hozzászólás a cikkhez