Aktuális cikkek

Farontó lepkék az ültetvényekben

A fiatal gyümölcsültetvényekben egyre inkább gondot jelent a farontó lepkék hernyóinak károsítása. A Nagy farontólepke (Coccus cossus) és a Kis farontólepke (Zeuzera Pyrina) korábban nem tartoztak a jelentős károkat okozó kártevők csoportjába, viszont megjelenésük és károkozásuk egyre tömegesebb. A jelenség oka az lehet, hogy a fiatal ültetvények növényvédelme a legtöbb ültetvényben nem eléggé intenzív, mondván, hogy az ültetvény még nem hordoz termést és e miatt alacsonyabb növényvédelmi intenzitást kap. Ez a téves felfogás viszont csak egy-két év múlva üt vissza, mivel a farontó lepkék életciklusa két éves és a károsítás csak a kétéves hernyók esetében számottevő.

Nagy farontólepke

A kárképet viszonylag mindenki jól ismeri. Legtöbbször a lárvák ürülékkel kevert rágcsálékát lehet észrevenni a fák alatt a talajon a bemeneti nyíláshoz közel, vagy a nagyobb viharok utáni ágtörések után szemmel láthatóvá válnak a lárvák járatai. A hatékony védekezéssel ilyenkor már elkéstünk! Léteznek kisüzemi megoldások a hernyók dróttal történő kipiszkálására, vagy elpusztítására, valamint ismeretesek a befecskendezéssel (benzin, gázolaj, növényvédő szer) történő kezelések, de ezekkel nem lehetünk igazán hatékonyak.

A farontó károkozáskor elsősorban a Nagy farontólepkét „gyanúsítjuk”, holott a gyümölcsültetvényekben a Kis farontólepke károkozása a jellemzőbb. A Nagy farontó inkább az idősebb fás részekre rakja a petéit, a Kis farontó az éves vesszőket részesíti előnyben. A Nagy farontó polifág kártevő, azaz sokkal több tápnövénye létezik az erdészeti fajok között is, a Kis farontó viszont szűkebb étlapból válogat és kedvenc tápnövényei a gyümölcsfák, azon belül is elsősorban az alma.

Kis farontólepke

Nevével ellentétben mindkét lepke nagy méretű. A Nagy farontó egyöntetűen szürkésbarna színű és szárnyfesztávolsága a 10 centimétert is elérheti. A Kis farontó hófehér színű és szabályosan sorokba rendezett fekete pöttyözöttséget mutat. Ennek mérete is 4-5 centiméter között van.

Mindkét lepke júniusban és júliusban, elhúzódóan rajzik! A fás részekben (esetleg a fához közel a földben) két évig áttelelő hernyók májusban bábozódnak és júniusban, júliusban repülnek ki, hogy párosodjanak és petét rakjanak. A peték kelése hőmérséklet függvényében 7-14 napra tehető. Szinte bármilyen rovarölő szer elpusztítja mind az imágót, mind a fiatal hernyókat a rajzás/kelés/berágás időszakában. A hatékony védekezésre tehát 2-3 hét áll rendelkezésre. A fás részekbe berágott hernyókat már nem érjük utol!

A lepkék éjszaka repülnek és mivel a nőstények röpképessége gyenge, ezért bábból való kirepülés után a közelben párosodnak és raknak petét. Ezért a károsítás is többnyire egy-egy jól körülhatárolt ültetvényrészben figyelhető meg. A lepkék kirajzása éjjel történik, de a mesterséges fények nagyon vonzzák őket. Ha a képeken látható lepkékből a lámpák környékén/alatt nappal pihenő példányokat találunk, biztosak lehetünk benne, hogy a rajzás/párosodás/peterakás megkezdődött és eljött a védekezés ideje. A farontó lepkékre külön feromon csapda is létezik a rajzáskezdet megfigyelésére. Május végétől érdemes figyelni rájuk és szükség esetén azonnal védekeznünk kell! Legfontosabb tanulság, hogy ne hanyagoljuk el a fiatal ültetvények rovarölőszeres kezeléseit sem, mert ezen nagytestű molyok károkozásával csak a következő években fogunk szembesülni.

Minden ültetvénytípuson (bio és hagyományos) május végén javasoljuk a kereskedelmi forgalomban kapható farontólepke specifikus feromoncsapdák kihelyezését. A csapdák első fogásai után kezdhetjük meg a növényvédőszeres kezeléseket.

  • Bio ültetvényekben a csapdák első fogásai után a Laser 0,6 l/ha dózisát, ezt követően 10-14 nappal (ha szükséges) pedig a Piretro Natura 0,75l/ha dózisát javasoljuk.
  • Hagyományos ültetvényekben 2,5 l/ha Reldan, majd szükség szerint ezt követően 10-14 nappal a Runner 0,5 l/ha dózisa használható.

A teendőnk egyenlőre a feromoncsapdák beszerzése, majd kihelyezése május utolsó dekádjában.

Eredményes gazdálkodást kíván a:

Holland Alma Kft. és a Naturalma Zrt.

Hozzászólás a cikkhez