Aktuális cikkek

Megoldás a herbicid fitotoxicitással szemben

 A mezőgazdaságban termesztett növények egy természeti rendszerben élnek, amelyből növekedésükhöz, fejlődésükhöz szükséges erőforrásokat használnak, tápanyagokat, vizet vesznek fel, illetve versengenek ezekért az adottságokért. Legnagyobb versenytársaik talán a gyomok, amik térben, tápanyag- és vízhasználatban, a napfényért folytatott harcban szemben állnak növényeinkkel. A mai mezőgazdaság célzott hatású, a termesztett növények tolerancia szintjét meg nem haladó gyomirtószerekkel segít  a kultúrnövényeknek  ebben a versenyben. A mai gyomirtószerek hatásmechanizmusukból adódóan vagy támogató összetevőik révén ugyan jó szelektivitással működnek optimális körülmények között, mégis előfordulhat, hogy az egyéb kijuttatáskori környezeti hatások miatt bizony a termesztett növények sem tudják időben semlegesíteni a herbicid molekulákat.

 Jellemzően a kultúrnövények előnye abban áll, hogy az idegen anyagot a lehetőségekhez mérten gyorsan, a gyomok előtt semlegesíteni képesek, az általa okozott károkat rövid idő alatt regenerálni tudják. Ha leegyszerűsítjük, a legtöbb nem biológiai vegyi anyag – úgynevezett xenobiotikum – ártalmatlanítása egy enzimes blokkolással és az általa gerjesztett, a sejt szerveire káros reaktív oxigénformák (jellemzően peroxidok) semlegesítésével történik meg. Ezek az anyagok jelennek meg sérülések esetén és más környezeti stresszek hatására is, központi szerepet játszanak a növényi fejlődést akadályozó stresszhatások  között.

 A kedvezőtlen anyagcseretermékek és a kívülről jövő vegyi anyagok mind a sejt optimális működését gátolják, semlegesítésükhöz energiát használ a növény, amit más élettani folyamatra is fordíthatna.

 A Megafol egy általános stresszkezelő, ami speciális összetevőinek, illetve az okszerű fejlesztésnek és a folyamatos termékvizsgálatnak köszönhetően alkalmas a vegyi anyagok okozta stressz leküzdésére.

 Célzottan válogatott hatóanyagai  genetikai és metabolit-analitikai vizsgálatok által bizonyítottan  növelik a káros xenobiotikumok semlegesítéséhez szükséges védekező anyagok mennyiségét a sejtben, illetve az úgynevezett stressz-gének aktiválásával sokszorosára növelik az antioxidánsok mennyiségét a növényben.

 Gyomirtó kezeléssel együtt 0,3%-os töménységben (1 l/350 l permetlé/ha) kijuttatva abban az időpontban, amikor a herbicid kifejti hatását, megemeli a védekező anyagok sejten belüli mennyiségét, melynek eredményeként lényegesen gyorsabban blokkolja a bekerült vegyi anyagot, látványosan csökkenti a fitotoxikus tünetek  megjelenését kedvezőtlen környezeti viszonyok mellett is. A Megafol  speciálisan kifejlesztett antistressz összetételénél fogva könnyen hasznosítható, nélkülözhetetlen anyagokat és energiát szolgáltat a növénynek, ami így gyorsabban, általában tünetmentesen szabadul a stresszből.

Az Ön Malagrow szaktanácsadója: Deme János • Tel.: +36 30 746 6495

Hozzászólás a cikkhez