Aktuális cikkek

Hibázni nem lehet!

A növényeknek egyre szélesebb körű kihívásokkal kell megbirkózniuk A káros hatásokat átgondolt védekezéssel csökkenteni lehet. Erről beszélgettünk Czikó Dénessel, a Biolchim kiemelt ügyfélmenedszerével.

– Mesélnél pár szóban a Biolchim Hungary Kft.-ről?

– 2008-ban a cég forgalmának 80 százalékát az olaszországi piac adta. A Biolchim ekkor kezdett igazán nyitni az exportpiacokra. Most már 47 országban van képviseletük. A termékeinkk szavatossági ideje 5 év. Ezzel egyedülállók vagyunk a lombtrágyapiacon. Csak és kizárólag regisztrált biostimulátorokat juttatunk a magyarországi piacra. 

– Az idei év is tartogat fejlesztéseket?

– Biolchim azon ritka cégek közé tartozik, amelynek az általa használt alapanyagok termelése a saját kezében van. A hazai raktárunkban szabályozott klimatikus körülmények között, zárt helyen tároljuk valamennyi készítményünket.

Czikó Dénes

logisztikai partnerünk a DHL, így a rendelést követő két munkanapon belül kiszállítja a megrendelt termékeket.

– Mi a termelők célja, hogyan tudják az eredményüket növelni? 

– Terület nem áll a rendelkezésünkre korlátlanul. Az egy hektárra eső termésmennyiséget kell növelnünk. Hogyan tudjuk ezt megtenni? A technológiát mindenképpen javítanunk kell. Ez úgy valósítható meg hatékonyan, hogy növeljük a termés mennyiségét, fokozzuk a termésbiztonságot, javítjuk a minőséget és fokozzuk a növények betegségekkel szembeni ellenálló-képességét. 

– Szerinted miért a biológiai készítmények használata került előtérbe?

– Nem csak előtérbe került, hanem folyamatosan bővül. Az alapműtrágya- és a növényvédőszer-felhasználás stagnál. Magyarország szántóterületein a szervestrágya-felhasználás csökkent. Részben azért, mert drága, valamint költséges a mozgatása, meg nincs is belőle elegendő. A talajművelés és vetéstechnika az elmúlt időszakban sokat fejlődött. Azontúl a tápanya-utánpótlás még mindig meglehetősen egyoldalú. Nitrogént adnak, foszfort és káliumot már nem annyira. A mikroelemek aztán tényleg sok helyen hiányoznak a talajból. Pedig mindenféle növényi kultúra igényli őket. A kalászosoknak réz, a kukoricának cink, az olajos növényeknek bór, stb. igencsak kellene. A gondos gazda arra is odafigyel, hogy jól ellássa makro-, mezo- és mikroelemekkel (káliummal, kalciummal, vassal, cinkkel, bórral) a növényeit, hiszen ezek hiányában rögtön apró, nem tetszetős küllemű terméssel „büntetnek” a növények. 

– Mire van szükség a sikeres növénytermesztéshez? 

– Megfelelő talaj-előkészítésre, jó magágyra, az adottságoknak megfelelő növényfajtára, okszerű növényvédelemre, -kezelésre, tervezett és okszerű tápanyaganyag-utánpótlásra, továbbá növénykondicionálásra. 

– Mi legyen a cél? 

– Optimális mennyiségű és minőségű növényállomány, méghozzá kiváló kondícióban, kórokozóktól és kártevőktől, gyomoktól mentes terület elérése, s nagy mennyiségű és jó minőségű termés. A termésmennyiségre számos negatívan ható tényező hat: ha megcsúszunk a vetésekkel, nincs kellő mennyiségű csapadék, általában most már légköri aszály van, jöhet jégverés, terméskötődési problémák, nem megfelelő talajszerkezet, rossz tápanyag-utánpótlás, gyenge talaj-előkészítés. 

Hazudik, aki azt mondja, hogy a tápanyag a növénynek száz százalékosan odaadható lombon keresztül. A károsító hatások lombon keresztül csupán mérsékelhetők. A növénynek a szája a gyökere. Ha jó a növény indulása, arra lehet építkezni. 

Közismert, hogy a foszfor gyengén mozog a talajban. A korai vetéseknél nagy a foszfor jelentősége, s túl kell tervezni. A hazai talajok fele cinkkel gyengén ellátott. A talajban való mozgékonysága csekély. Különösen a hajtásnövekedéshez optimális mennyiségre nagy szükség van. 

A startel műtrágya nagyon ajánlott, mert sokszor a talajok foszfor és cink tartalma nehezen felvehető a növény számára, így annak növekedése és gyökérképődése is erősen korlátozott. Az erőteljesebb, egyöntetűbb kelés érdekében érdemes a vetéssel egy menetben startelt adni, ahol a megnövelt foszfor, cink, vagy a szervesanyag-tartalom biztosítja a növények egyenletes, stresszmentes korai fejlődését. A startel használatának előnye a magasabb tőszám és a nagyobb terméshozam is.   

– Kezdődik a szezon. Mire figyeljünk?

– A Biolchim startel kínálata egyedülálló, mert mindenféle kijuttatási módhoz professzionális megoldást tud kínálni, legyen az folyékony, mikrogranulált, vagy szerves granulált startel. A folyékony startel oldja meg a magyarországi gazdatársadalom legfőbb problémáját. Az új vetőgépek is egyre inkább erre alkalmasak. Az új kultivátorok mindegyikén van folyékony kijuttatható. Ugyanis a csapadékhiány miatt a startel folyékonyságára kell törekednünk, hogy ne legyen szükség vízre a „működésbe” lépéséhez. Viszont a folyékony startelnél vigyázni kell arra, hogy erős a sava, ezért műanyag, illetve saválló anyagból készüljön a vetőgép startellel érintkező része, különben „megeszi” azt. A felhasználási javaslat: 10–20 liter hektáronként. Az összetétele: 3% nitrogén, 30% foszfor és 7% cink.  

– Mondanál konkrét példákat is?

– Akkor beszéljünk a jól bevált Nov@ szerves granulált startelről! A hu­minsavakból, fulvosavakból, glicin-be­ta­inból és aminosavakból áll. A szervesanyag-tartalma 55%. Reverzibilisen megköti a tápanyagot és a vizet. Növeli a talaj mikrobiológiai aktivitását, serkenti a gyökérképződést, fokozza a növény stressztűrő képességét és hosszú a hatástartama. 50–100 kg kijuttatását javasolják a vetéssel egy menetben. A felhasználása a biogazdálkodásban is engedélyezett. A NOV@ talajon és levélen keresztül is hozzáférhető a növény számára, ezáltal az intenzív gyökérfejlődés és a kiegyensúlyozott vegetatív növekedés egyaránt elérhető. Gyorsan regenerálja a jég-, szél- és homokverés okozta sérüléstől szenvedő növényeket, mivel fokozza a felépülésükhöz szükséges tápanyagfelvételt. A speciális összetételének köszönhetően minden fenofázisban, még virágzásban is alkalmazható. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. jóváhagyásával ökológiai gazdálkodásokban is bátran használható.

Szintén kedvelt termékünk a Phostart. Előnyei, hogy (a már korábban említett) folyékony forma jobb eloszlást és nagyobb hatékonyságot eredményez száraz viszonyok között is. A granulált starter műtrágyához képest kifejezetten magas, akár háromszoros Cink (Zn) tartalommal rendelkezik. Alacsony a pH-értéke (2,7–2,9). Kiemelkedő a fajsúlya (1,525 kg/l). Nagyobb töménységben a csepegtető csövet tisztítja. Kalcium és réz készítményekkel nem keverhető, keverési próba minden esetben ajánlott. Szántóföldi kultúrákban vetéssel egy menetben, vagy vetés előtt kijuttatva kipermetezve 10–20 l/ha dózisban kell kijuttatni, lombtrágyaként 2 l/ha. Zöldségben ültetés után csepegtetővel, vagy mikroszórófejjel kijuttatva 20 l/ha. Gyümölcsben vegetáció megindulásakor gyökérserkentés érdekében használjuk. Lombkezelés esetén a permetlé pH beállítására alkalmas.

A Magnistart nagy előnye, hogy 4,5% ként tartalmaz, magas (47%) a foszfor tartalma. 1,6 Zn tartalommal rendelkezik. Érdekessége, hogy a kijuttatás nyomon követhető a fehér színe miatt. Egyenletes szemcsemérettel rendelkezik (0,5–1,2 mm), valamint magas (47%) a foszfor tartalma. Könnyen kezelhető, 15 kg/zsákos kiszerelésben forgalmazzuk. Gabonfélékben 15–25 kg/ha, kapás kultúrákban, cukorrépában 10–15 kg/ha, gyökérzöldségek vetésével egymenetben 15–25 kg/ha dózisban használhatjuk.

Hozzászólás a cikkhez