Aktuális cikkek

Növényvédelmi koncepcióváltás a megváltozott hatóanyag palettán

Vészharangot kongat a szakma a hatóanyag kivonások miatt. Öt éven belül meg kell válnunk a növényvédő szer hatóanyagok három nagy csoportjától, így az endokrin rendszer működését megzavaró triazoloktól is. A folyamat már javában zajlik. 2019-ben 45 növényvédő szer hatóanyag – többek között: tirám, propikonazol, epoxikonazol, klórtalonil – forgalmazását szüntette meg az Európai Unió.

Felelőtlenség abban bízni, hogy, majd bőségesen lesznek új, jó és olcsó hatóanyagok a kivont készítmények helyett. Éppen ezért minden erőnkkel arra kellene törekednünk, hogy a megmaradó és a néhány új hatóanyagok effektivitását megtartó, integrált szemléletű növénytermesztési gyakorlatot alakítsunk ki!  

Legyünk ugyanakkor őszinték. Jelenleg Magyarországon valódi szakmai tartalommal bíró integrált növényvédelem a gyakorlatban nehezen valósítható meg. Ennek több oka is van, melyek jellemzően strukturális problémák, hiányosságok:

  • országos lefedettségű előrejelző rendszer hiánya, információ áramlás korlátozottsága
  • nagyfokú különbségek a nagyszámú termelői szaktudásban, üzemméretben, technológiai színvonalban,
  • leegyszerűsödött vetésforgó. (gabona és olajos növényeket termesztünk több, mint 3,5 millió hektáron a 4,5 millióból)
  • mennyiségi és nem a minőségi termelést ösztönző piaci környezet. (fajtaválasztást, tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet ennek alárendelő agrotechnológia)

Növénytermesztésünk fenntarthatóságát és profitabilitását – a fenti problémák ellenére – pontosan a nagy hatékonyságú növényvédő szerek viszonylag bőséges kínálata alapozta meg. Ezekkel a készítményekkel állandó sterilitást biztosító blokád alatt lehetett tartani az állományokat. Ki lehetett javítani, illetve jelentősen mérsékelni lehetett, agrotechnológiai hibák, (monokultúra, túlzott nitrogén használat, stb.) mulasztások következményeit. Hogy ez jó volt-e így, vagy sem, egyre inkább mellékes. Körülményeink dinamikusan változnak és kikényszerítik a termesztéstechnológia minden elemére kiterjedő, valódi integrált szemlélet kialakítását, a biológiai hatékony eszközök tudatos alkalmazását. Nem szerencsés azon bosszankodni, hogy ebben az évben már ezt, meg azt a hatóanyagot sem használhatom. Célravezetőbb, ha a 2020-as technológia kialakítását olyan új készítményekre alapozza, amelyek már a korábbi években is bizonyították hatékonyságukat! 

Az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Plant valódi segítség a fenntartható növényvédelmi gyakorlat kialakításában. Hazai fejlesztésű és gyártású termékünket az ország számos üzemében sikeresen alkalmazták gombás fertőzések (lisztharmat, rozsda, fuzárium, szürkepenész, egyéb ektoparazita gombák) illetve baktériumos fertőzések megelőzésére és kezelésére szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt. Ezekben az üzemekben a kivonással érintett hatóanyagokhoz (klórtalonil, azolok) viszonyítva bizonyította hatékonyságát. Őszi búzában, sok esetben a kémiai készítményeket felülmúló mértékben fogta vissza a fuzárium fertőzést és a káros mikotoxinok kialakulását. Minden esetben kiválóan kezelte a már kialakult rozsda és lisztharmat fertőzéseket. Lisztharmat ölő tulajdonságát emellett repcében, almában és szőlőben is bizonyította. Használata, a kórtani vonatkozások mellett fokozta a hozamokat, javította a beltartalmi mutatókat.

A szemléletváltáshoz valódi megoldások szükségesek. A Flavo Planttal fenntartható technológiát építünk. Keresse szaktanácsadóinkat! Dolgozzunk együtt 2020-ban!

Gombos Gergely

kertészmérnök

gergo@arravis.hu • +36307855276

Hozzászólás a cikkhez