Aktuális cikkek

Flavo Plant technológia gyümölcsösben

„Környezettudatos technológia egyre többször már kényszer, de nekünk legyen küldetés!”

A gyümölcstermelők életében a nyár fontos időszak. Julius elején vagyunk, amikor gazdák egy része már túl van a betakarításon, többen szüretelnek és vannak, akiknek még szinte az egész szezon hátra van. Abban mindenki egyetért, hogy a nyári munkák megalapozzák a következő évi termés kialakulását. A letermett gyümölcsfákat és a még növekedésben lévőket is fel kell készíteni a következő szezonra. A növényben végbemegy a termőrügy kialakulásának folyamata, ami a növény általános egészségi állapotától és terheltégétől függ. A növényvédelmi állapotok nagymértékben befolyásolják a növényi anyagcsere folyamatokat, mert a megtermelt asszimiláták fogják az enzimatikus folyamatokat erősíteni. A számunkra is kedvezőtlen folyamatokat a gyümölcsös általános egészségügyi állapotának fenntartásával tudjuk megelőzni. Ezért, ha már megtörtént a szüret ne hagyjuk magára az ültetvényt, vagy a termésérés idején se csak az éves termés védelmére koncentráljunk, gondozzuk és tápláljuk a növényeinket, kondíciójuka folyamatosan ügyeljünk. 

Az időjárásunkban bekövetkező szélsőségek növekedő kihívások elé állítják a gazdákat és a növényeket is. A növények ezen kihívásokra a saját immunrendszerüket hívják segítségül. Az általuk termelt anyagok elősegítik a tápanyagok felvételét, az anyagcsere folyamatok fokozását, a környezeti hatásokra adott reakciókat. Ezek az anyagok egyik legnagyobb csoportja a flavonoidok. 

Mi is az a flavonoid? A flavonoidok egy polifenol szerkezetű biológiailag és kémiailag aktív molekulák a növények életfolyamataiban nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Minden növényi részben megtalálhatóak, de ezek közül vannak általános tulajdonságokkal rendelkező és kifejezetten speciális élettani hatással bíró származékok. A flavonoidok nem csak a növény élettani folyamatait szabályozzák, hanem a fogyasztókét is. Részben a táplálék biológiai értékét határozzák meg, másrészt a gyümölcstermesztőt a külsőleg használt növényi hatóanyag növényvédelmi funkciója érdekli, hiszen ezeken a hatásokon keresztül építheti be a gyümölcstermesztési- és növényvédelmi technológiájába.

FLAVO PLANT speciális eljárással, Magyarországon előállított növényi kivonat, amely fahéj, rozmaring, csalán, citrom, cikafark felhasználásával készül. Végtermék a kivonatok vizes oldata, nem tartalmaz mesterségesen hozzáadott adalékokat, de tartalmazza a növényi hatóanyagok olajban és vízben oldható komponenseit is. Speciális kivonatkészítés eredménye a standardizált hatóanyag tartalom, melyet a végtermék folyamatos biológiai hatásvizsgálatával bővített gyártástechnológia garantál. 

FLAVO PLANT közvetlenül erősíti a növények kondícióját, fokozza ellenálló képességét, javítja a virágok termékenyülését. Természetes komponensei növelik a növények gombás és bakteriális eredetű fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, fokozza a kontakt szerek biológiai hatékonyságát! Felhasználásával alacsonyabb számú állománykezeléssel sikeresebb és költséghatékonyabb növényvédelmi technológia alakítható ki, növénykultúra korlátozás nélkül.

Flavo Plant használatának előnyeit a 2019 vegetációs periódus első fele is visszaigazolta, ezen tapaszatlatok alapján a következő ajánlásokkal javasoljuk használatát:

Flavo Plant használatról általánosságban megjegyezhető, hogy javítja a növény tápanyagforgalmát, javítja a lombfelület higiénés állapotát, így az általános ajánlások mellett javasoljuk a használatát minden mechanikai sérülést okozó eseményt követően, mint zöldmunkák, jég- homok- vagy szélverés. Nincs munka- és élelmezési várakozási ideje a készítménynek, így szüret előtt használva növelhető a gyümölcs eltarthatósága ÉS a lombfelület védelme a szüreti sérülések után. Általános dózisa 1 l/ha, koncentráltságának köszönhetően költséghatékonyan építhető be az alábbi ajánlások szerint.

Almában

Zöldbimbós állapotban: Lisztharmat fertőzés megelőzésére, terméskötődés elősegítésére önállóan. Varasodás megelőzésére kontakt hatású készítményekkel szerkombinációban alkalmazva. 

Virágzástól – zöld dió méretig: Lisztharmat és tűzelhalás fertőzés megelőzésére önállóan, a már kialakult fertőzések kezelésére kénnel vagy egyéb készítményekkel kombinálva. Varasodás ellen szerkombinációban. Kötődés fokozására, növénykondicionálásra. 

Zöld dió mérettől szedésig: Lisztharmat és varasodás fertőzés megelőzésére önállóan. Növénykondicionálásra, gyümölcshullás mérséklésére.

Csonthéjasokban

Fehérbimbós állapotban és virágzásban: Blumeriellás és cseresznye esetén sztigminás fertőzések megelőzésére, terméskötődés fokozására önállóan, moníliás fertőzés megelőzésére szerkombinációban. Növénykondicionálásra.

Terméséréstől szedésig: Blumeriellás és moníliás fertőzések, illetve az antraknózis megelőzésére, gyümölcsméret fokozására, 12–14 napos fordulókkal ajánlott kijuttatni önállóan, vagy szerkombinációban. Önállóan használva megelőzhető a bakteriális fertőzések terjedése, vírusos fertőzési tünetek megjelenése (Szilvában beállt állományban kisebb mértékben jelentek meg a sarka vírus tünetei a technológiai kontrollhoz képest)

Bogyósokban

Virágzás előtt és virágzáskor: Mikoszferella, diplokarpon, lisztharmat, rozsda, didimella, elsinoe szár és levélbetegségek megelőzésére, növénykondicionálásra. (köszméte és ribiszke esetén a virágzáskor kell a kezeléseket elkezdeni.) Virágzáskor terméskötődés fokozására.

Termésérés idején: Termésnövekedés és érés időszakában legalább 10–12 naponként permetezzünk a gombabetegségek megelőzése és a bogyóméret növelése érdekében. Botritisz fertőzés megelőzésére, csökkentésére, valamint a tárolhatóság, pultállóság fokozására.

Keresse kollégáinkat a növényvédelmi technológia adaptálásához, valamint a környezetében lévő viszonteladói helyek eléréséhez. Törekedjen a hatékony növényvédelemre és a kemikáliák használatának a csökkentésére! Mi a környezettudatos termelésének sikerében lehetünk partnerek!

  • Dankó Róbert
  • növényvédelmi agrármérnök
  • robert@arravis.hu  l +36 30 228 74 35,
  • Szőke Tamás
  • agrármérnök
  • tamas@arravis.hu  • 30/944 95 52
  • Gombos Gergely
  • kertészmérnök
  • gergo@arravis.hu l +36 30 785 52 76. 

Hozzászólás a cikkhez